Problemi sa kojima se susreću mlade mame! Iskustvo jedne od njih!

Sigurno ste mnogo puta čuli kako žene posle porođaja kažu da se svi porođajni bolovi zaborave kada uzmete svoje dete u ruke. Ali šta je sa bolovima na srcu i u duši, pogotovo kod mladih mama koje često nailaze na nerazumevanje od strane okoline. Kakvi su njihovi strahovi i sa čime se susreću mlade mame, govori nam jedna od njih.

Jedan od najtežih trenutaka mladih majki sigurno jeste saznanje da će postati majke. 

-Kada sam sa devetnaest godina saznala da sam trudna to je bio veliki šok za mene. Prvo što mi je padalo na pamet jeste kako ću izaći na ulicu, kako ću izaći pred oči roditeljima,porodici i prijateljima. Plašila sam se osuda ali sam se borila sa strahovima.

Najbitnija je partnerova podrška u ovakvim situacijama, to kaže i naša sagovornica.

– Vrlo je bitna partnerova podrška u toj situaciji. Naš odnos pre nego što smo stupili u vezu, bio je prijateljski. Shodno tome, imala sam poverenja u njega i nije postojao strah kada je u pitanju njegova reakcija i stavovi po pitanju trudnoće. To mi je bilo veoma važno i verujem da bi situacija bila dosta lošija da nisam imala poverenja u njega. Upravo to što je bio uz mene i vodio računa o mojoj trudnoći nekada i više nega ja sama, dokazalo mi je da sam napravila pravi izbor. Preuzimao je odgovornost i za neke stvari koje su trebale biti moja odgovornost. A to je recimo bilo u trenutku kada sam trebala saopštiti roditeljima da će dobiti unuče.

Shodno tome upitali smo kako je izgledao trenutak saopštenja tako velike stvari roditeljima.

-Kao što sam rekla, to je učinio moj partner. Konzervativnost roditelja kao i nedovoljno otvoren odnos sa njima, bio mi je veliki problem. Veliki strah sam imala da tu vest saopštim roditeljima, zato je to uradio on umesto mene. I hvala mu na tome.

Rekli bismo da se svaka žena oseća pogubno u tim situacija, bez obzira na godine. Međutim, zanimalo nas je da li zaista postoje strahovi i da li za iste tada ima prostora.

-U periodu trudnoće završavala sam školu i misli su mi bile okupirane i drugim stvarima. Kada bih završila sve obaveze i legla u krevet kroz glavu su mi prolazile razne misli. Da li sam ja dovoljno jaka za sve što me čeka? Da li ću znati kako treba dete vaspitati? Da li ću znati bebu da presvučem? Da li ću ja umeti da brinem o detetu, kući? Zapravo, to je sve bio strah od nečega novog i nepoznatog.

Veoma je bitno reći da beba ne prekida vaš život. Dolazi do promena navika ali sve se može postići uz dobru organizaciju.

-Često se sećam provoda iz kojih sam se vraćala puna emocija i doživljaja ali dete nije prekinulo naše izlaske. Još uvek izlazimo, družimo se, provodimo samo što je to na malo drugačiji način nego ranije. Naravno, tu su babe koje priskoče u pomoć kada je god to potrebno.

Biti mlada mama ima i mnoge benefine.

-Kada se kao mlada majka ostvariš, mnogo je lakše da prođeš i podneseš trudnoću pa čak i sam porođaj. Lakše se oporavljaš. Možeš ostati budna do kasno u noć, a da ti sutradan ne bude zlo. Takođe, pomisao da kada dete odraste mi nećemo biti toliko stari, to moram priznati uliva i neku dozu adrenalina.

B.S. / Foto: Instagram

Related posts

Ostavi komentar