Rad od kuće: Kako da bude bolji i lakši

Rad od kuće: Kako da bude bolji i lakši

Niko vam nije rekao da će biti teško? Da će vam trebati dodatna koncetracija, motivacija?

Dobrodošli u klub. Nije ni nama.

Zato smo vrlo brzo naučili sve što treba da znamo na najbolji moguć način, na starom dobrom primjeru – sopstvenom.

Postoji jedna stara dobro poznata izreka, koja je opšte prihvaćena u čitavom svijetu “Nema mjesta kao što je kuća” i zaista, tek sada u ovim novonastalim uslovima, počinjemo na pravi način da uviđamo važnost sopstvena četiri zida.

Kada kažemo važnost, mislimo prvenstveno na naše sigurno mjesto u kome gospodarimo.

Zato je sada važnije, više no ikada prije, da vaša četiri zida budu i vaše utočište i vaše gnijezdo, ali i vaše carstvo.

Prije no što se posvetite poslu i načinu na koji ćete najefektnije raditi od kuće, a preživjeti bez nervoze, panike i stresa na koje uopšte niste računali, napravite mjesta samo za vaš kutak.

Donesite omiljenu biljku sa terase, lampu iz spavaće sobe, aromatičnu svijeću – možete zaista u par koraka da stvorite kancelariju u kojoj ćete uživati da radite.

Ipak, imajte na umu (a već ste to sasvim sigurno i doživjeli) da će vam pažnja biti odvraćana vrlo često i da ćete moć volje morati da upotrebljavate poput kakvog vještog džedaja.

Imajte na umu i da u početku neće ići glatko i da će vam trebati vrijeme da se uhodate i ni po koju cijenu nemojte da se osjećate loše zbog toga.

U pitanju su vanredne okolnosti i vanredan stres je zaista nešto što vam ne treba.

Svaka osoba koja se bavi pisanjem reći će vam na keca svoj recept za najefektivnije obavljen posao u izolaciji, a to podrazumijeva praktično potpuno odsijecanje od svijeta: nema telefona, nema WiFi-ja, nema TV-a, nema komunikacije ni sa kim, dok posao ne bude obavljen ili dok je na snazi deadline.

Ovo potpuno izmiješatnje je nešto što će sigurno uraditi posao, ali nažalost to uglavnom nije moguće u ovim uslovima u kojima je većina zaglavljena u kući sa porodicom ili mora da komunicira putem interneta sa kolegama.

Međutim, onda znajte sljedeće – da ukoliko vam je potrebno par sati da završite projekat, kako je ovaj način potpunog odsijecanja i izolacije od spoljnog svijeta, definitivno najefikasniji!

A, sada par zlatnih pravila koje ća vam pomoći da najbezbolnije preživjeti ovaj period rada od kuće:

Ni pod kojim uslovima ne uključujte televizor

Samo 10 minuta da čujete vijesti. Znamo. Samo 20 minuta da odmorite mozak, pogledate potpuno nebitnu emisiju na 24Kitchen, čisto da se isključite. Isto je kao da ste izašli napolje malo na vazduh, što ne možete. Znamo. Sve.

Ali dogodiće se sljedeće, omamljujuća svjetlost tv ekrana prikovaće vas za kauč i to će trajati mnogo duže od 20 minuta. Jer evo samo da vidite još ovo, to je svega deset minuta, neće trajati duže od toga, a ionako to što imate da uradite za posao, nije bog zna koliko posla – brzo ćete.

Vjerujte nam, vaši prsti će naći način da ukucaju broj kanala na kome se nalazi Netflix i odgledaćete epizodu serije koja vam uopšte nije bila u planu. Ne jednu, dvije. I posao ćete onda raditi uveče ili što je još gore: duplo, sjutra.

Udaljite se od te demonske naprave i recite joj “Ne” osam sati, bićete sami sebi zahvalni višestruko tamo pred kraj radnog dana. 

Ako je neophdno recite ukućanima da sakriju daljinski upravljač od vas. Spasite se!

Presvucite se

Da, sjajno je. Možete apsolutno cio dan da provedete u pidžami. Ma, ne morate čak ni da izlazite iz kreveta.  Izolacija u izolaciji! Ne može bolje.

Ipak, obećavamo vam da ćete se sasvim sigurno osjećati bolje ukoliko obučete makar trenerku, sredite kosu, stavite laptop na radni sto, skuvate šolju omiljenog čaja i počnete da radite.

Ne samo da ćete se osjećati bolje, već je izvjesno da ćete biti produktivniji.

Pogotovo ukoliko vas šef obavijesti da za 10 min imate Skype grupni poziv sa ostatkom tima.

Kao i naravno, ukoliko imate djecu i teško im je objasniti da vi sada zaista radite, iako ste sve vrijeme kući.

Na kraju krajeva, biće vam žao da ne završite sve što ste namjeravili za taj dan, kada ste se već potrudili da se propisno obučete i sjednete za radni sto kao čovjek.

Pripremite se za oluju

Ovo bukvalno može da se odnosi na pravu oluju, a može i figurativno: na oluju mejlova i gomilu neočekivanog posla. Što će u jednom momentu, baš kao što je to slučaj i u firmi, vrlo vjerovatno da se dogodi.

Kako se pripremate za ovu situaciju? Jednostavno, baš kao što se pripemate i kada odlazite na posao. Na primjer: spremite obroke, pogotovo ručak – dan unaprijed.

Sve namirnice i ostale potrepštine koje su vam neophodne da ne biste morali da izlazite iz stana i tragate za recimo voćem, vitaminima, ljekovima, vodom – obezbijedite se na vrijeme.

Kao što inače idete u nabavku, sada samo malo više povedite računa o svemu što vam treba i u možda nepredviđenim okolnostima rada od kuće. Bez prtjereivanja naravno.

Sada na primjer do vas ne sjedi koleginica koja uvijek ima brufen. Mislite o svim tim detaljima koji su vam u ovim novonastilim okolnostima možda promakli, a mogu očas posla da stvore nepotrebnu gungulu.

Ni po koju cijenu ne prteterujte sa rasporedom!

Znamo. Bili smo u ovoj sitaciji kada smo bili prehlađeni, morali smo da radimo od kuće bar pomalo, a u isto vrijeme kada smo već tu, bila je idealna prilika i da ubacimo u mašinu sav onaj nagomilan veš koji nismo riješili preko nedjelje. 

Pa, je baš sjajno zapravo što ne moramo time da se bavimo za vikend, nego ćemo i to usput da riješimo u sred radne nedjelje u sred radnog vremena. Dvije muve jednim udarcem.

I da se razumijemo, to je sasvim izvodivo i moguće je. Bez daljnjeg. Ali imajte na umu sledeće:

Izgleda vrlo jednostavno i vrlo brzo. I ukoliko je u pitanju jedna tura veša ili sudova i jeste – izvodivo, moguće i brzo.

Ipak, baš zbog toga što izgleda jednostavno, vrlo lako vas može povućiti da uradite još samo nešto malo po kuhinji ili kupatilu, kad ste već tu. I upadate u začarani krug. Ponajviše jer vam prija da malo isključite mozak od posla i sklonite se od laptopa. Sve znamo, zato vas i upozoravamo, ne bi li vam olakšali.

Ista zamka vas čeka i vezano za pripremu hrane. Sada je izvjesno da moramo sami sebe da hranimo, nema više najjednostavnijih i najbezbolnijih rješenja: da trknete do ugla i najbliže radnje sa kuvanim jelima ili sa koleginicom do omiljenog fast food-a. Zaboravite to.

Ali i radujte se jer ćete uštedjeti novac. 

Pokušajte svoj um da resetujete i razmišljate kao da zaista radite u kancelariji, sem što ćete sada malo ranije da dođete kući.

Hranu pripremate kada završite sa poslom. A, ukoliko zaista želite svoju pauzu za ručak da iskoristite za priremu ručka, budite umjereni. Sada nije vrijeme da se okušavate u ulozi Jamiea Olivera, to ostavite za vikende u kući.

Ianako će biti dugi, a ostali ukućani tada mogu da vam pomognu, pa da u ovom periodu možda naučite i zajedno da pripemate neka nova sjajna jela.

Dakle, umjereno i dosljedno razmišljate tokom radne nedjelje, a kreativnost ostavite za vikend ili večernje sate.

(elle.rs)

Slični članci

Ostavi komentar