Reformisano zdravstvo ili tango koji se pleše solo?

Prije nekoliko dana sretoh svoju koleginicu, nosila je poveliku fasciklu ispod ruke.Objasni mi da ima neki osip, možda alergiju, i da nekoliko mjeseci ne može da izađe na kraj sa tim. Isprobala je, kaže, sve što su joj ljekari prepisali i ništa joj nije bolje. Sad, žuri kod svog izabranog doktora, malo je skeptična, jer kaže, kod nje je i do sada bila tolika gužva da je jedva stizala da sasluša pacijente, a sad poslje posljednjih promjena biće još teže.

woman-dancing-with-headphones_1149-1856

Sjetismo se i ona i ja šta je sve najava izabranog doktora predviđala onda kad se uvodila, ali složismo se da nam ne trebaju sjećanja.

Sad bi sve trebalo da bude bolje jer su nadležni odlučili da reformišu zdravstvo, i da pacijent bude u centru njihove brige.  Zato su odlučili da umjesto da pacijent kao do sada gubi i vrijeme i novac i sam zakazuje preglede to umjesto njega mora da radi izabrani doktor, koji treba da obezbijedi i svu popratnu dokumentaciju.

Pacijenti doktora neće moći da biraju, ali,ako ne budu zadovoljni mogu se pismeno obratiti nadležnima i objasniti zašto žele da promijene doktora.

Možda ćemo moći i da se pregledmo kod doktora koga želimo, ali tek kad se napravi lista ljekara koji su najviše traženi. Po svoj prilici, izvjesno je jedino da ćemo pregled kod njih dodatno plaćati. Šta kažu ljekari o ovakvim listama? I šta one u stvari znače?

Ove promjene su nam saopštili iz rukovodstva Kliničkog centra na čelu sa Zoricom Kovačević.

Mitologija o besplatnom zdravstvu još uvek dominira sviješću građana, iako u praksi stvari već odavno stoje drugačije.

To bi trebalo i jasnio kazati građanima. Ne treba im servirati priču kako mogu da mijenjaju ljekara ako imaju na njega primjedbe jer taj ljekar može da vam prepiše najbolji lijek za vas, ali ako ga nema na listi koju odobrava Fond,a vi nemate novca da ga kupite, od liječenja ništa. Je li onda ljekar kriv ili vi što nemate para?

Najgore od svega je što čim se povuče neka priča o propustima u zdravstvu počne i politička priča. Evo, ovih dana čitamo izjave Zorice Kovačević o tome kako su je neke partije optužile. To inače bolesnog čovjeka strašno zanima, više od onog zavoja koje može da mu ostane u tijelu poslije operacije.

I ajde već jednom da vidimo, zašto su nam ljekovi toliko skupi i kakve to ljekove dobijamo na recept?  Kako se finansira zdravstvena djelatnost… Jer od zarada se još uvijek odbija za zdravstvo, školstvo… Ljudi odvajaju svoj novac i imaju pravo da znaju gdje on ide.

I sklonite barem one fotgrafije iz Domova zdravlja i ordinacija na kojima se reklamiraju različiti medikamenti  jer iritiraju. Zamislite kako izgleda kad pacijent dođe da traži pomoć a ljekara nema, na primjer pneumologa ,  ali zato ima šljašteća reklama nekih tableta sa kalcijumom. Sklonite bar to, sem ako pacijenti nemaju od tih reklama koristi.

MN

Slični članci

Ostavi komentar