Revolucionaran proizvod: Biorazgradivi tanjiri koje možete pojesti

 

Proizvodnju tanjira i pribora za jelo od pšeničnih mekinja izumio je Poljak Jerzy Wysocki, a sada u svojoj firmi Biotrem godišnje proizvodi oko 15 miliona biorazgradivih i jestivih tanjira i posuda.U njima možete posluživati hladna, ali i vruća jela, a mogu se koristiti čak i u pećnicama pa i mikrotalasnim. A ako ih ne pojedete nakon što ih ispraznite, oni će se razgraditi u roku od 30 dana

61434857

Od tone mekinja nastane čak 10 hiljada tanjira ili posuda. Jedna Biotrem mašina svakih 45 sekundi izbaci jedan tanjir, a firma takvih mašina trenutno ima 24.

U ponudi su trenutno tanjiri promjera 28, 24 i 20 centimetara, zdjela od 20 te ovalna od 24 x 16 centimetara. Tu su i nož i viljuška proizvedeni od mekinja u kombinaciji sa PLA bio plastikom. Trenutno u Biotermu  prodaju pakovanja po 10 komada, a cijena je oko 7 evra.

61434856

Osim od mekinja, njihova tehnologija može proizvesti i posuđe od manioke (tropske biljke) i algi. A razmišlja se i o bezglutenskoj verziji tanjira od mekinja.

Posuđe nastaje u modernoj fabrici, a tehnologija je zaštićena brojnim patentima, a ima i certifikate koji potvrđuju da je riječ o ekološkoj proizvodnji.

(punkufer.hr)

Slični članci

Ostavi komentar