Roditelji pitaju zašto strane škole mogu da rade, a ostale ne

Iako je početak školske godine u Crnoj Gori odložen za 1. oktobar, ta odluka se ne odnosi se na međunarodne škole, koje već 15 dana nesmetano rade.

Nakon javnog promovisanja ponovnog otvaranja nekih stranih škola, pojedine roditelje je zanimalo koje preporuke važe za te ustanove, po čijem nalogu su se njihovi učenici vratili u školske klupe i da li inspekcija kontroliše njihov rad.

Odgovore na ta pitanja još od početka mjeseca čekaju od Ministarstva prosvjete i Instituta za javno zdravlje. Jedino objašnjenje dobili su od Uprave za inspekcijske poslove, nakon kontrole koja je u jednoj od stranih škola urađena dan nakon prijave roditelja.

Roditelje, koji su se tim povodom obratili i Udruženju Roditelji, zanimalo je kako je moguće da niko od nadležnih ne reaguje na početak rada stranih škola, iako se sve one javno promovišu.

“Ruska škola u Budvi, Dukley Academy, je počela sa radom 1. septembra, odnosno sa nastavom uživo. Ova škola je javno objavila i ponosi se time što nemaju licencu i po njihovom mišljenju, ne podliježu nikakvim pravilima ove države. Štaviše, oni se uporno time hvale i objavljuju aktivnosti na Instagramu, dok su sve druge skole, privatne i državne, zatvorene”, naveo je jedan od roditelja, koji je u prilog nadležnima dostavio i fotografije iz te škole od 1. septembra, uz napomenu da se uprkos epidemiološkoj situaciji tog dana nisu poštovale nikakve mjere.

U međuvremenu, sa nesmetanim radom su počele još neke strane škole, prema tvrdnjama roditelja, UKIM u Podgorici, kao i Knightsbridge u Tivtu.

“Majke objavljuju slike đaka koji kreću u srednju školu i torti koje im spremaju za srećan početak, a rad školskih ustanova je zvanično zabranjen”, istakli su roditelji u obraćanju Ministarstvu, inspekciji i IJZCG.

U odgovoru Uprave za inspekcijske poslove povodom otvaranja Dukley Academy u Budvi, navodi se da je kontrola u toj školi, registrovanoj kao DOO EDU-RU, obavljena po prijavi 3.septembra.

U izvodu iz CRPS, između ostalog, navedeno je da ta škola, odnosno preduzeće posluje pod šifrom 85.59 – Ostalo obrazovanje.

“Na dan inspekcijskog nadzora u navedenom objektu površine 512 kvadrata, podijeljenog na 13 zasebnih prostorija, inspektorke su zatekle devetoro djece školskog uzrasta. Oni su bili u pet zasebnih prostorija, a u školi su bili i računovođa i ovlašćena zastupnica. Prema izjavi ovlašćene zastupnice Nadežde Lapteve, škola ima 25 polaznika koji su upisani u državnim školama u Moskvi i Samari, a prate nastavu od kuće. U školu dolaze samo na konsultacije, a polaznicima oni ne izdaju nikakve diplome. Prosvjetna inspektorka je ukazala zastupnici škole da zbog odgovornosti za bezbjednost i zdravlje koja borave tu, mora preispitati da li se ta djelatnost može podvesti pod  djelatnost 85.59 – Ostalo obrazovanje”, navodi se u izvještaju prosvjetne inspektorke Dijane Magdelinić, koja je sa sanitarnom inspektorkom Snežanom Tomas kontrolisala rad te škole.

Uvidom u klasifikaciju djelatnosti, inspektorka je utvrdila da ta šifra, između ostalog, obuhvata “obrazovanje koje nije definisano prema stepenima obrazovanja, akademsko tutorstvo, centre za učenje koji nude popravne kurseve, pripremne časove za polaganje ispita, učenje jezika i časove konverzacije, obuku za rad na računaru, vjersku nastavu, obuku za spasioce”.

“Iz opisa poslova edukacije koje ovo DOO obavlja i djelatnosti obuhvaćenih šifrom – Ostalo obrazovanje, oni se ne mogu smatrati vaspitno-obrazovnom djelatnošću iz nadležnosti prosvjetne inspekcije, koja je definisana članom 1 Zakona o prosvjetnoj inspekciji, pa se prosvjetna inspektorka oglasila nenadležnom”, navodi se u odgovoru Uprave za inspekcijske poslove.

(roditelji.me)

Related posts

Ostavi komentar