Saša Milojković: Nikada ne bih kreirao vulgarne komade odjeće, prezirem vulgarnost na svim poljima!

Dizajner Saša Milojković ostvario je velike uspjehe na međunarodnoj sceni a prije svega u Rusiji. Prošle godine je glamuroznom modnom revijom u Beogradu obilježio 30 godina  rada u svijetu mode.  Čovjek koji svoju maštovitost u modnom svijetu prenosi i na pozorišne kostime učestvovaće na Mionetto Prosecco Montenegro Fashion Week’u koji će u Podgorici održati u drugoj polovini novembra.

 

Crnogorska publika će imati prilike da vidi vaše kreacije na Mionetto Prosecco Montenegro Fashion Week’u . Šta mogu da očekuju ljubitelji mode?

Raduje me veoma dolazak u Crnu Goru i susret sa ljubiteljima mode! Pokazaću najnoviju kolekciju „Formula couture“ koja je inspirisana mojom odnedavnom ponešenošću i ljubavi ka formuli i trkama. Naime, moj dugogodišnji prijatelj iz Moskve italijan Paolob Brajnik vozač formule i ja došli smo na ideju da spojimo modu i taj strastveni, ekstravagantni sport. Tako da je cijele sezone njegova formula brendirana mojom modnom firmom ređala uspjeh za uspjehom u Evropi. To je rezultiralo prvim mjestom i najbržim vremenom u ukupnom plasmanu.

Pošto je asocijacija na formulu sjaj ispoliranih bolida, kacige, specijalni tehnološki materijali od kojih su  izrađeni kombinezoni vozača i jake intenzivne boje, prvi dio kolekcije izrađen je u materijalima koji imaju metalik impregnaturu, a drugi dio je u saten svili, svilenom organdinu i krepu u kombinaciji svile i vune. Ljubičasta boja je apsolutno boja sezone, a uz nju idu i zelena, rojal plava, srebrna i animal print. Kolekcija nosi duh 80-tih godina, što je meni bio još veći užitak jer me vratio u vrijeme mojih početaka.

Koliko vam je crnogorska publika prijemčljiva, kako se po vašem mišljenju Crnogorke oblače?

Crnogorke su prelijepe žene , savršenog držanja i prate modu tako da je zadovoljstvo kreirati za njih! 90tih godina, do mog odlaska u Rusiju, mnogo dama is Crne Gore dolazilo je u Beograd, u moj atelje. Inače, moja najveća inspiracija i muza u vrijeme ekspanzije moje karijere i moj veliki prijatel, bila je Olja, jedna mlada, prelijepa, pametna,divno vaspitana Crnogorka, pjesnik i student diplomatije. Na veliku žalost nije više sa nama. Život je takav, uz radost ide i tuga. Uostalom, kako je veliki Njegoš rekao : ” Času meda još niko ne popi da je časom žuči ne zagrči….”

Čije kreacije crnogorskih dizajnera volite?

Crna Gora ima dosta mladih, talentovanih dizajnera ali, kako sam skoro dve decenije živio u Rusiji, sa radom mnogih nisam upoznat tako da mogu reći da mi se dopada rad Jelene Đukanović.

Koliko se danas modna iskomercijalizovala i da li se ona više industrijski posmatra, količinski, a ne kao nekada umjetnošću?

Moda je, na žalost, sve više biznis a ne umetnost. Sa odlaskom velikih magova mode i gašenjem couture kuća umro je i veliki dio njenog sjaja i čari! Ali neminovno je da se način života mijenja pa se i moda! Meni je jedino žao što uveliko odumire modni bonton, a sa njim tradicija i vaspitanje!

Šta nikada ne biste kreirali?

Postoje mnoge stvari koje nisam kreirao.  Ali, kada bih se prihvatio takvog posla svakako bih ostao dosledan sebi i dao im lični pečat! Ljetos sam upravo imao taj slučaj kreirajući za ” ombrela girls“ koje su sastavni dio trka formule, i koje su atrakcija i ukras svih autodroma. Nisu bile u koži ni teksasu. Imale su sequin šortseve i pamučne maice dorađene perjem. Nikada ne bih kreirao vulgarne komade odjeće! Prezirem vulgarnost na svim poljima!

Trideset godina ste u modnom svijetu. Sarađivali ste sa mnogim javnim ličnostima. Ko je na vas ostavio najsnažniji utisak?

Tokom 30 godina rada imao sam klijente raznih profesija i nacionalnosti. Od diplomta do ličnosti sa estrade, od naučnih radnika do domaćica. Svi su mi uvijek bili podjednako dragi i svima sam posvećivao jednaku pažnju i predanost! Vjerovatno sam zato prisutan 30 godina u modnim vodama! U klijentu gledam čovječnost bez obzira da li je SUPER STAR ili NO NAME!

R. Novaković/Foto: Instagram

Slični članci

Ostavi komentar