Saznajte kako se hrani najzdravije selo na svijetu čiji stanovnici u prosjeku žive 10 godina duže od ostalih

Započnite svaki dan sa kašikom jabučnog sirćeta, a onda za doručak pojedite jaje. Na ovaj način svoj život produžit ćete za 10 godina.

frying-pan-empty-and-assorted-spices-and-eggs_1220-559

Naime, ovakav plan ishrane zove se Pioppi, po „najzdravijem selu na na svijetu“ koje se nalazi na jugu Italije, a u kojem stanovnici prosječno žive 10 godina duže nego bilo gdje drugo.

 

Uprkos tome što na njihovom meniju ima i čokolade i slanine, smatra se kako ih ljubav prema povrću, ribljem ulju i orašastim plodovima čini zdravijima i otpornijim na bolesti srca i dijabetes tipa 2.

Kako bi prehranu Pioppi, koju je UNESCO je zaštitio kao „dom mediteranske ishrane“, prilagodili zapadnjačkom načinu života, kardiolog dr. Asem Malotra i bivši atletičar Donal O’Nil napravili su sedmodnevni plan ishrane. On uključuje konzumiranje maslinovog ulja zbog srca, a na početku svakog dana morate popiti kašiku jabučnog sirćeta koji liječi refluks, snižava krvni pritisak i podstiče gubitak kilograma.

 

Ovaj plan israhrane gotovo svakodnevno uključuje jaja, koja su dobar izvor proteina. Takođe preporuča se da hranu dnevno unesete u roku od devet sati. Crno vino je dozvoljeno ukoliko je kvalitetno.

 

Dr. Asem i Donal objavili su i knjigu ‘Pioppi prehrana: 21-dnevni doživotni plan’ u kojoj objašnjavaju kako taj plan primijeniti u svakodnevnom životu.

raw-beef-meat-on-a-cutting-board_1112-1587

U našem promoriju ljudi koji su doživljavali duboku starost uglavnom su imali nešto drugačiji način ishrane.

Njihov dan započinjao je velikom šoljom ječmene kafe i komadom tvrdog kolača, ili bijelom kafom, (mješavinom ječmene kafe i mlijeka) uz komad tvrdog kolača odnosno hleba koji je tada mogao kupi u pekarama.

Uobičajni doručak sastojao se od domaćeg maslinovog ulja i vinskog sirćeta u koji se umakao domaći hleb.

Ručaj se spremao od povća i suvog ili svježeg mesa. Zimi se od povrća koristilo pasulj, sušeni bob, rašran blitva, i krompir. Ljeti, uz paradaj, paprike,bob, graša…u nekim krajevima koristila se i žućeneca ili žučenica, I zimi i ljeti često se jela riba.

Usoljena riba, pršut, sir u ulju ili salamuri su takođe bili često na stolu, kao i domaći sir i mlijeko.

Uz ručak pilo se domaće vino.

mn/jutarnji.hr

Slični članci

Ostavi komentar