Skupile se ambasade: Humanost na djelu!

Skupile se ambasade: Humanost na djelu!
Deseti Međunarodni diplomatski humanitarni Božićni bazar održava se danas od 10 do 18 sati u Delta sitiju u Podgorici. Na ovogodišnjem Bazaru, koji je otvorila ministarka javne uprave Suzana Pribilović, učestvovuju predstavnici 21 ambasade.
“Danas su se na ovom mjestu okupile i sjedinile različite tradicije i kulture u onoj najvažnijoj ljudskoj misiji, misiji humanosti, dobročinstva i milosrđa. Vjerujem da je ovo istovremeno i dobra prilika da se kroz jednu kreativnu razmjenu naših kulturnih identiteta, različitosti i osobenosti, bolje upoznamo i povežemo”, kazala je Pribilović na otvaranju 10. jubilarnog diplomatskog bazara.

Prema njenim riječima ovo je upravo najveća vrijednost ovakvih događaja “da ne zaboravimo da smo kao društvo u obavezi da brinemo o onima kojima je pomoć potrebna, ali i jedni o drugima”.

Ovakvi događaji nas podsjećaju, naglasila je Pribilović, da se, uoči novogodišnjih i božićnih praznika podsjetimo najvažnijih principa solidarnosti i milosrđa, koji su temelj svake kulture, religije i tradicije, i koje treba da njegujemo ne samo danas, već svih dana u godini.

Ona je izrazila uvjerenje da će mnoštvo različitih kultura pokazati da nam je srce veliko i da ćemo ovim današnjim činom darivanja za trenutak nekome uljepšati, olakšati ili oplemeniti život.

Humanost je ponovo spojila 21 državu. Različiti jezici, kulture, proizvodi. Sve je tu. Od italijanske pice do kineske kuhinje, slatkiši iz Turske, vina iz Slovačke. Ukrasni ručno rađeni predmeti, delikatesi, atmosfera praznika, darivanja, humanisti i ljepota različitosti, spojeni su zajedno.

Deltom defiluje na stotine sugrađana, ali i gosti iz regiona i Evrope. Danas će vas u Delti razumjeti na mnogim jezicima Evrope i svijeta.

Cilj akcije je da učesnici prikupe novac za humanitarne svrhe prodajući svoje rukotvorine kojima će ujedno i predstaviti i zemlje iz kojih dolaze. Sakupljeni novac biće upućen Dječjem domu Mladost u Bijeloj, JU Dnevni centar za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju na Starom aerodromu, dok će dio novca biti utrošen za kupovinu didaktičkih sredstava za osnovne škole “Radojica Perović” i “Oktoih”, te za vrtić “Sunce”.

Za vrijeme bazara biće organizovana i lutrija za koju će listić koštati 2,5 eura i svaki će biti dobitni, a glavne nagrade su telefoni, laptopovi i noćenja u hotelima širom Crne Gore. Takođe, biće priređen i kulturno-umjetnički program u kojem će učestvovati Internacionalna škola QSI Montenegro, Škola plesa i mjuzikla “Dugalend”, vrtić i osnovna škola ,,United kids international Montenegro” i tamburaši iz Hrvatske, čije gostovanje je omogućila Ambasada Republike Hrvatske.

(cdm)

Slični članci

Ostavi komentar