Slaviša Čurović: Volim da igram negativce

Slaviša Čurović: Volim da igram negativce

Heroj i odpadnik, voljen i omražen, prepredeni oficir i kontraobaveštajac, lukavi vođa “Crne ruke” – Dragutin Dimitrijević Apis, od 7. oktobra je pred gledaocima TV Pink u istorijskom, dramskom spektaklu, seriji “Crveni mesec”. Scenarista i reditelj Roman Majetić ovu značajnu rolu za priču koja se odvija u periodu od 1913. do 1915. godine, poverio je glumcu Slaviši Čuroviću, a ovaj je s velikim žarom prihvatio ulogu, pošto, kako tvrdi, lik Apisa mu je jako drag, jer je “velika istorijska ličnost, znameniti Srbin, koji je radio za naš narod, ali je na kraju tragično skončao”. Ideja autora serije jeste da kroz ljubavnu priču između srpskog oficira i ćerke austrougarskog poslanika dočara i život prestonice pred Prvi svjetski rad, a u tu je Apis odigrao važnu ulogu pošto je organizovao atenat na kralja Aleksandra Obrenovića i kraljicu Dragu i pomogao da na vlast dođe Petar Karađorđević. U ovoj spektakularnoj seriji ga srećemo nakon povratka sa liječenja iz Njemačke, koje mu je prestolonasljednik Aleksandar finansirao. U borbi za njegovu naklonost, Apis je u stalnom sukobu sa Nikolom Pašićem, a saveznik mu je Panta Draškić.

Vojnik, nezainteresovan za žene, boem, autoritet među svojima i uvijek nepredvidiv, Apis je bio kontroverzna ličnost, a Čurović o njemu kaže:

–  Ono što ja mislim, a to neću zadržati za sebe, jer sve kažem, mislim da je bio pozitivna istorijska ličnost koja je skončala tragično, jer da je njegova do kraja poslušana, ne bi došlo do nesrećne Jugoslavije koja se raspala u krvi, pa je ponovo spajana, pa se opet u krvi raspala. To znači da je on imao dobru percepciju onoga što će se desiti i znao je kako će ti Jugoslovenski rogovi u vreći da se slože.

Slaviša je u svojoj karijeru često tumačio negativce, ali ovoga puta tvrdi da se u Apisovim cipelama baš dobro snašao.

–  Na tragu sam, čini mi se, svojoj najboljoj televizijskoj ulozi u životu – tvrdi Čurović.

– Mislim da ću opravdati povjerenje koje mi je dato da igram ovako značajnu istorijsku ličnost i da će ljudi biti zadovoljni, i oni koji će gledati i oni što su me angažovali.

Nesuđeni student istorije, Slaviša je već dobro upoznat sa periodom koji “Crveni mesec” dočarava, ali ipak je tokom priprema za ulogu kupio dve knjige:

–  Kupio sam knjige o Apisu i o “Crnoj ruci”, ali ih otvorio nisam – priznaje glumac.

– Evo, neka javnost zna, nisam! Odlučio sam da ga igram kako ja mislim da treba. Neću da istražujem, igram kako piše. Sjećam se jednom kad sam bio mlad, prije 20 i nešto godina, a sada imam 42 iako izgledam starije zbog ovih uloga, jako sam volio jednu djevojku i napravio sam jedan skandal koji me i dan-danas nervira i proganja. Tada sam rekao sebi – nikada se ne osvrći i nikada ne gledaj u nazad. To je jedina stvar zbog koje se osvrćem već 20 godina. Da sam se osvrtao na pisanja i priče o Apisu to bi mi u glavi napravilo haos. Zato ga igram punom snagom, željom i srcem i zato mislim da će ga narod voleti. Ja ga doživljavam i igram kao heroja sa zločestim mislima.

Snimanje serije od 120 epizoda ni malo nije lako, ritam je brz, rokovi su kratki, ali atmosfera je odlična. To nam potvrđuje i Slaviša, koji kaže da su mu direktni partneri Bojan Lazarov i Ivan Zablaćanski ujedno i najbolji prijatelji na snimanju.

–  Ja sve ovo vidim kao jedno uhodavanje TV Pink za ono što nas čeka, a to su nove serije i ovakvi novi napori. Glumačka ekipa je odlična, dobra je podela, starije kolege sve poznajem, ove mlađe sam ovde upoznao, uslovi su dobri. Kao ekipa smo ispoštovani, ide sve kako treba, izlaze mi u susret jer snimam pet serija i jedan film paralelno i ne mogu da kažem ni jednu lošu riječ. Radim i seriju „Preživeti Beograd“, pa će me biti na televiziji Pink.

Iako ekipa i dalje vrijedno snima najveći dramski projekat na ovim prostorima, premijerno prikazivanje serije “Crveni mesec” zakazano je za 7. oktobar ove godine, kada će se milionska publika TV Pink uveriti u veličanstven projekat koji im Željko Mitrović daruje u godini jubileja – četvrt vijeka postojanja najuspešnije komercijalne televizije na Balkanu.

M.N.

Slični članci

Ostavi komentar