Slobodan Kovačević: nagrada poznatom crnogorskom kantautoru

Slobodan M. Kovačević, kompozitor i kantautor jedan je od dobitnika nagrade 19.decembar. za 2017. godinu.  Osnivač i vođa legendarne grupe More, nagrađen je za izuzetan doprinos  muzičkom stvaralaštvu Crne Gore.

Slobo_Kovacevic 11

Rođen je u Sarajevu 12. decembra 1947. godine studirao je slikarstvo na Likovnoj Akademiji u Sarajevu, a muzikom je počeo da se bavi u sarajevskoj grupi Lutalice, zatim u Indexima i grupi Pro arte gdje je radio sa Đorđem Novkovićem, Vladimirom Savčićem-Čobijem, Vladimirom Borovčaninom, Mladenom Drljačom i mnogim drugim muzičarima koji su učestvovali u tom sastavu.

Kovačević je u Splitu osnovao kultnu grupu More koju su pored njega činili Meri Cetinić, Oliver Dragojević, Doris Dragović, Tedi Spalato, Jasmin Stavros, Remi Kazinotti, Joško Banov, Zvonimir Boldin, Zlatko Brodarić, Bojan Beladović, Mladen Baučić, Joško Guinović, Mladen Magud, Vjekoslav Benzon,Marija Kuzmić.

U Crnu Goru 1992 godine, gdje je nastavio da stvara kao samostalan autor i izvođač.

Svih godina paralelno sa muzičkim bavio se i likovnim stvaralaštvom. Posebno od kada je došao u Crnu Goru,u svoju djedovinu Klikovaču udaljenu nekoliko kilometara od Podgorice. Okružen beskrajno lijepom prirodom nastavio je sa komponuje i slika.  Prvu samostalnu izložbu “Put do sopstvene duše” imao je 2008. godine. Rođeni Sarajlija koji je Crnu Goru uvijek nosio u srcu podario joj je i najljepše pjesme koje je pjevao na svom velikom koncertu pod nazivom “Crna Goro kapljo vode” koji je održan prošle godine u Podgorici.

MN, foto: Wikipedia/Dtijana

Slični članci

Ostavi komentar