Andrijana Kadija: Nemam leđa, ali imam kičmu, i neću dati nikome da je slomi

Andrijana Kadija: Nemam leđa, ali imam kičmu, i neću dati nikome da je slomi

Članovi Savjeta RTCG počeli razriješili su generalnu direktoricu Andrijanu Kadiju s te funkcije.

Kadijino razjrešenje, tajnim glasanjem, podržalo je šest članova Savjeta, dok su dva bila protiv.

Nakon glasanja Savjet je dao pauzu od 20 minuta.

Inicijativu za razrješenje Kadije, podnio je član Savjeta, Mimo Drašković, koji je u obrazloženju je naveo da je ugovor između RTCG i Centra za građansko obrazovanje (CGO) koncipiran suprotno međunarodnim odredbama nezavisnosti Javnog servisa i Zakonu o RTCG.

Drašković je ocijenio da bi Kadija trebalo da se izvini članovima Savjeta, zbog, kako je naveo, njenog ponašanja sa prethodne sjednice.

“Otkad sam podnio inicijativu, svjedočili smo pritisku pojedinih medija i NVO, a tu je i današnji protest koji je ispred RTCG organizovao bivši član Savjeta”, kazao je Drašković.

On je dodao da je mu je Pravna služba RTCG odgovorila da nije bila upoznata sa sadržinom ugovora sa CGO.

“Neprihvatljivo je da CGO utiče na uređivanje RTCG. Eksluzivno pravo koje je dato CGO da bira goste u emisijima i uvodi eksterne mentore, neprihvatljivo je. Prije svega zbog uloge RTCG i međunarodnih preporuka. Taj ugovor je otvorio prostor za nedozvoljen uticaj, čime je dovedena u pitanje neutralnost i objektivnost RTCG”, naveo je Drašković.

Kadija je kazala kako je svjesna da se ne može odbraniti od unaprijed donešene odluke.

“Nijesam lopov ni prevarant. Smijenićete me nezakonito. To je dobro jer teško da bi mogli da sarađujemo. Ne želim nikome da prođe ono što sam ja morala”, navela je ona.

Kadija je ocijenila da ugovor sa CGO nije donio nikakvu štetu, već samo dobro za RTCG.

“Sve emisije i prilozi urađeni su profesionalno. Ugovor sa CGO, RTCG ne košta ni centa. Zbog toga Savjet nijesam ni upoznala o njemu, jer to moram da radim samo ako RTCG nešto plaća preko 100.000 eura”, navela je Kadija.

Ona je dodala da je kriva jer je apolitična.

“Nijesam nikoga pitala za koga je. Držala sam distancu od vlasti i opozicije. RTCG nikada nije bila nezavisnija. Ne smjenjujete me što sam lošije radila od prethodnika već što sam nepodobna”, rekla je Kadija.

Prema njenim riječima, RTCG je poslovala pozitivno.

“Isplatili smo zaostale prevoze, sami vratili dio duga Radio-difuznom centru, počeli prvu fazu digitalizacije. Istraživanje javnosti je pokazalo da smo prvi po povjerenjeu. Danas treba da budem ponosno poslije ovakvih rezultata. Nemam leđa, ali imam kičmu, i neću dati nikome da je slomi. Kako sam radila, tako mi Bog vratio”, poručila je Kadija.

(rtcg.me)

Slični članci

Ostavi komentar