Spriječite prehladu i grip

 

Siže jesen a sa njom i prehlade, grip…Osim uobičajnih stvari kojih treba da se pridržavate, poput uravnotežene ishrane, što češćeg pranja ruku, šetnji u prirodi… postoje i dodaci ishrani koji mogu ojačati vaš imunološki sistem i, ako ne spriječiti, barem olakšati prehladu i grip.

Evo nekoliko dodataka ishrani koji  su korisni za tu namjenu

garlics-in-the-kitchen_1127-127

Bijeli luk

Moćna biljka koja sadrži niz komponenti koje imaju antibakterijska, antifungalna, i antivirusna svojstva. Jedna studija je pokazala da oni koji redovno konzumiraju bijeli luk manje su bolesni i, ako obole, bolest kraće traje. Mnogi bijeli luk izbjegavaju zbog snažnog mirisa, ali on se može ukloniti grickanjem nekoliko zrna kafe.

limun

C vitamin

Ključan je za dobro funkcioniranje imunološkog sistema. Istraživanja su pokazala da ljudi pod stresom koji uzimaju dodatak vitamina C dnevno, imaju  manje šanse da se prehlade od onih koji ne konzumiraju ovaj vitamin. Ako niste u prilici da uzimate redovno namirnice bogate ovim vitaminom, kivi, limun, pomorandža… u apotekama možete naci C vitamin u obliku tableta.

Med

O ljekovitim svojstvima meda skoro da ne treba govoriti. Jedna kašičica meda ujutro razmućena u malo tople vode ublažiće ili spriječiće mnoge vaše tegobe.

MN, foto: freepik

Slični članci

Ostavi komentar