Šta kada imate prehladu koja nikako ne prolazi i šta su mogući uzroci?

Kako objašnjavaju ljekari, prehlada je zapravo infekcija gornjih disajnih puteva izazvana virusima, a u prosjeku obično traje oko nedjelju dana, prenosi Healthy.

Simptomi po kojima najlakše prepoznajemo da smo prehlađeni su curenje iz nosa, začepljenost nosa i otežano disanje, kijanje, bol u grlu i kašalj, glavobolja i blago povišena temperatura.

Ali ponekad simptomi prehlade mogu da traju dugo, što je često jedan od glavnih razloga zbog kojih oboljeli posjećuju ljekara.

Kako objašnjavaju stručnjaci, postoji nekoliko razloga zašto prehlada ne prolazi.

Jedna od njih je da bismo mogli da imamo još jednu prehladu. Ljekari objašnjavaju kako u hladnoj sezoni možemo da se prehladimo i da ozdravimo, ali da se odmah zatim ponovo zarazimo nekim od virusa koji takođe izazivaju prehladu.

Tako da može izgledati kao da imamo dugu prehladu, a u stvari smo imali dva ili više njih zaredom, dodaju.

Isto tako, takozvana hronična postnazalna drenaža, koja je uobičajena posljedica prehlade, može dovesti do problema sa dugotrajnom prehladom.

Pogoršava se noću kada ležimo, a može biti uzrokovana alergijama, vremenskim promjenama i nekim drugim spoljnim faktorima.

Osim toga, ako nakon prehlade dugo imamo kašalj praćen pištanjem i ne možemo da ga se otarasimo, to bi zapravo mogla da bude astma ili hronična opstruktivna bolest pluća (HOBP), upozoravaju ljekari. U ovom slučaju je obavezan ljekarski pregled što je prije moguće.

I posljednja, ali ne manje opasna, je pneumonija. Ako prehlada dugo traje, potencijalno može da bude upala pluća.

Najčešći simptomi koji na to ukazuju uključuju uporan kašalj praćen smeđom ili zelenom sluzi, groznicu i probleme sa disanjem, prenosi Index.hr.

Related posts

Ostavi komentar