Šta djetetu stvarno treba?

Danas više nego ikad roditelji žive u skladu s motom „sve za moje dijete“. Međutim, tu se nameće nekoliko pitanja: Ukoliko svom djetetu dajemo sve, što nam ostaje za bračnog druga, za porodicu, prijatelje i ono najvažnije – za sebe? Treba li zaista našem djetetu sve?

Djeca po prirodi uvijek traže više i što će se dogoditi u trenutku kada im damo sve od sebe, a ona traže još?

Jesu li tada naša djeca nezahvalna, razmažena, nerazumna ili jednostavno naviknuta na takvo naše ponašanje.

the-mother-and-daughter-lie-on-the-grass_1304-3102

Djeci ne treba sve. Djeci trebaju stabilni roditelji koji će im pružiti ljubav, toplinu, samopouzdanje i sigurnost. Način na koji djeca usvajaju i osjećaju, sve ključne okosnice za njihove buduće živote uče na primjeru svojih roditelja. Kako ćete naučiti dijete da voli sebe, ako vi ne volite sami sebe, ako ne smatrate da imate pravo otići na kafu sa prijateljima? Kako ćete ga naučiti koliko je važno  prijateljstvo ukoliko svoja ne održavate, kako ćete ga naučiti koliko je važna porodica ako svoju ne cijenite, koliko je važan dobar odnos s bračnim drugom ako svoga zapostavljate?

A, kako ćemo znati kada je vrijeme da polako svoj „stari“ život počnemo integrisati u novu porodičnu sliku?

Svaki roditelj to osjeti, ali nas u početku obuzme onaj osjećaj, koji nam je upisan u genetski kod – krivica.

Osjećamo se krivim i sebičnim, jer bismo htjeli nešto za sebe. Tom osjećaju se možemo prepustiti ili jednostavno sebi priznati da ulogom roditelja nismo izbrisali cijeli naš život koji smo vodili prije toga. Mi smo još uvijek isti ljudi, s istim interesima, željama i ambicijama, koje sada treba uskladiti na drugačiji način. Bitno je naći dobru mjeru za sebe, svoje dijete i svoju porodicu.

Naša djeca ne traže od nas da se odreknemo svojih života. Našoj djeci treba da budemo sigurna luka u kojoj će uvijek naći svoj mir i zaštitu, a ne magnet od kojeg se sutra neće znati da odlijepe.

(klokanica.24sata.hr)

Slični članci

Ostavi komentar