Suze djevojčice u đačkoj menzi- sva djeca sem nje dobila obilan ručak:”To je zato što ti roditelji nemaju novca!’

 

Zašto sva djeca u školi nemaju jedan, isti obrok o trošku države? Koliko je teško djeci kad njihovi roditelji nemaju novca za takav obrok i koliko takve razlike, kojih ima i u našim školama, ostavljaju traga na djete?

Slučaj djevojčice iz siromašne porodice migranata koja je u školi dobila drugačiji ručak od ostalih učenika podijelio je talijansku javnost.

Djevojčica je u osnovnoj školi nedaleko Verone za ručak dobila samo kreker i malo tunjevine iz konzerve, dok su druga djeca dobila tjesteninu i još jedno jelo uz glavni obrok. Djevojčica je zbog toga je briznula u plač, javlja BBC pozivajući se na talijanske medije.

Za sve je čuo fudbaler Inter Milana Antonio Candreva kojeg je priča dirnula. Roditeljima je ponudio da on plaća svakodnevni školski ručak za djevojčicu.

– Spreman sam pomoći roditeljima u plaćanju školske menze – rekao je Candreva gradonačelniku Minerbe, gradića 35 kilometara udaljenog od Verone.

Iako je riječ o humanom gestu, slučaj je podijelio Italiju.

Gradonačelnik Minerbe  kaže da je obrok sastavljen od krekera i tunjevine bio gest “korektnosti prema onim porodicama koje uredno plaćaju račun za kantinu”.

Oni koji misle drugačije od njega smatraju da je riječ o gruboj diskriminaciji i ponižavanju djeteta siromašnih roditelja.

Priča se ubrzo proširila društvenim mrežama i otkriveno je da su brojna druga djeca iz siromašnih izbjegličkih obitelji izložena sličnom tretmanu. U nekim slučajevima, piše dnevni list La Repubblica, učitelji se odriču svog ručka u korist djece čiji roditelji ne mogu priuštiti plaćanje menze.

 

Gradonačelnik  Minerbe kaže da grad pomaže trideset porodica koje ne mogu plaćati, a na mjeru različitog ručka odlučili su se jer bi se, u suprotnome, čitav sistem mogao urušiti.

 

– Suočavamo se s desetinama roditelja koji to ne mogu plaćati pa smo odlučili postaviti granice. Nismo htjeli da dođe do ovoga, ali riskirali bismo da djeca čiji roditelji uredno plaćaju ne dobiju adekvatan obrok – rekao je Girardi.

Kako može reći da je to u redu, a dijete u osnovnoj školi je poniženo samo zato što su mu roditelji siromašni pitali su gradonačelnika oni koji misle drugačije.

Izvor: jutarnji.hr

Slični članci

Ostavi komentar