Svečanim uručenjem nagrada završen 16 Sajam knjiga u Podgorici

16 Međunarodni podgorički sajam knjiga I obrazovanja završen je dodjelom nagrada. Žiri koji su činili akademik Siniša Jelušić, predjednik žirija; prof dr. Slavica Perović, član žirija i akademski slikar Marina Vešović dodijelio je nagradu NAJBOLJI IZDAVAČ dodijelio je Canu.

U obrazloženju žirija, koje je pročitala Slavica Perović između ostalog istaknuto je da je riječ o zasluženoj nagradi, jer je CANU Izdavač sa bogatom interdisciplinarnom produkcijom iz oblasti prirodnih, humanističkih nauka i terorije književnosti I umjetnosti.

Nagrada IZDAVAČKI PODUHVAT pripala je takođe Canu – za knjigu “Leksikon likovne umjetnosti Crne Gore”

Žiri u obrazloženju ističe“Riječ je o djelu od fundamentalne važnosi za izučavanje jednog od najznačajnijih segmenata kulture Crne Gore, kojim Akademija nauka započinje njenu sistematsku empirijsku interpretaciju koja će nadalje uključiti i sve druge značajne oblasti (istoriju, književnost, dramske umjetnosti, muziku, diplomatiju, prirodne nauke itd.

Nagradu za NAJBOLJU EDICIJU podijelile su izdavačke kuće:

Međunarodni centar za mir, Sarajevo – za ediciju HARFA i

Lom, Beograd – za biblioteku Izabrana djela  

Nagradu za NAJBOLJE OPREMLJNO OPREMLJENO UMJETNIČKO IZDANJE

dobili su Canu – za Leksikon likovnih umjetnosti

Akademija likovnih umjetnosti Univerziteta Sarajevo – za knjigu – “Ebru o umjetnosti slikanja na vodi prof.dr. Ćazima Hadzimejleića sa Akademije likovnih umjetnosti Univerziteta Sarajevo.

Nagradu za UNAPREĐENJE DJEČIJEG IZDAVAŠTVA

dobila je izdavačka kuća Kašmir Promet iz Zagreba

Žiri je u obrazloženju istakao “Na izuzetan nacin promovice stvaralastvo za djecu i moć slikovnice, i maestralnu povezanost priča/bajki i radova illustratorki Andre Peternik I Ume Huseinovic. Knjige ove ozdavačke kuće osvojile su dječiji svijet, a ilustracija/slike njenih atoeica na izložbama postaju i eksponati sa vlastitim likovnim životom”.

Nagradu za NAJBOLJE OPREMLJENU KNJIGU

Podijelila su tri izdavača:

Istorijski institut Crne Gore,  Univerziteta Crne Gore) za knjigu “Crnogorska artiljerija u 19. Vijeku”

JU Ratkovićeve večeri poezije – Risto Ratković djela  i

Knjiga “Bajički vijenac” Bajice, 2020.

Nagradu ZA UNAPREĐENJE OBRAZOVNOG PROCESA

dobio je Univerzitet Crne Gore  za prezentaciju izuzetno bogate udžbeničke literature, koja je uključila najsavremenija znanja izstudijskih programa fakulteta, najprije neophodnih za sam akademskirazvoj studenata, ali i svih onih koji su svojim pozivom povezani sadisciplinama kojima se ovi udžbenici bave!

Posebno priznanje za DOPRINOS INTERRELIGIJSKOM DIJALOGU

Pripalo je Medresi iz Tuzi.

“ Jer su na Sajmu svojim izdanjima u kojima se izdvaja novo izdanje Kurana, unijeli dimenziju boljeg  razumijevanja religije Islama kao neophodnosti za jedan tolerantni dijalog koji nam je danas od najveće važnosti I neophodnosti”.

Posebno priznanje za VIZUELNO OBLIKOVANJE SAJMA KNJIGA

Izložbom fotografija “Budva živi istoriju” pripalo je Narodnoj biblioteci –   Budva

Posebno priznanje za INOVATIVNO I MAŠTOVITO OPREMLJENE ŠTANDOVE

dobile su srednje škole: Gimnazija „Slobodan Škerović”, srednja elektrotehnička škola  “Vaso Aligrudić”, SSŠ  “Ivan Uskoković”, Srednja građevinsko geodetska škola “Marko Radević”,  Srednja stručna škola „Spasoje Raspopović”, Srednja ekonomska škola “Mirko Vešović”, Srednja medicinska škola Podgorica, Škola za srednje i više stručno obrazovanje Sergije Stanić”

Posebno priznabnje iz oblasti vaspitnog procesa za najmlađe

Pripalo je predškolskim ustanovama privatnim predškolskim ustanovama

 „Čarli Čaplin″, „Maša″,„Artić Pinokio″,„Kockica″ „Zvono″, „Svetionik″, „Osmijeh”, „Arushi Pu″,„Vini Pu″

I ovogodišnji, 16. Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja, je organizovan uz podršku Ministarstva kulture i medija, i Ministarstva obrazovanja, a nadamo se da će ova saradnja i u narednom periodu biti još uspješnija i intenzivnija, te da će Sajam nastaviti svoju misiju promocije kulture i umjetnosti.

Related posts

Ostavi komentar