Svetozar Cvetković: Mladim glumcima se danas nudi kašičica soli i šećera

Poznatog glumca Svetozara Cvetkovica domaća publika ima prilike da gleda u filmu “Izgrednici”.  Glumu je diplomirao na Fakultetu dramskih umjetnosti 1980. godine i od tada bilježi veliki uspjeh, čemu svjedoče brojne domaće i međunarodne nagrade na pozorišnim festivalima.
Vaš lik u filmu je profesor koji je autoritet svojim studentima i vodi ih kroz naučni proces i proces sazrijevanja. Koliko vam je uloga bila zahtjevna i koliko vas je inspirisao rad sa mladim kolegama?
– Igrati profesora već je neki znak ozbiljnih godina koje nosite za sobom, a kako sam i sam dvije generacije studenata glume vodio na novoj akademiji u Beogradu, onda mi je bilo drago da sam mogao to i da igram, ma kako se taj moj profesor iz filma, vjerujem, razlikovao od mene kao profesora. Što se tiče pak Marte, Maldena i Raše, njih već vrlo dobro poznajem, znam koliko su ozbiljni u pristupu svome radu i radovalo me da možemo biti zajedno u kadru. Oni su ne samo veliki profesionalci već i divni i razboriti ljudi. Film Izgrednici je društveno-angažovan, crno-bijeli i po tome drugačiji od onoga što je domaća publika navikla da gleda u posljednje vrijeme.
Kakve reakcije očekujete i nadate li se da će film probuditi mlađe gledaoce?
– Ništa ne očekujem u našoj sredini od bilo kog filma i odnosa publike prema njemu. Spilberga da pitate šta očekuje kako će njegov film “Post” proći u Beogradu kod ovdašnje publike imao bi potpuno pogrešne predikcije. Ja jedino očekujem da nekoga dotakne ovaj imidž filma i tri mlada lica koja fascinantno nose te svoje negativne likove što je strašno zahtjevno i što oni izvanredno rade, te da ta njihova, odnosno Zekina i Đoletova priča bar na nekoga utiče i osvijesti ga šta se to u stvari oko nas dešava. Otkuda desnica, otkuda fašizam, otkuda destrukcija….

beograd 01.03.2018. ekipa filma izgrednici u sastavu Dejan Zečević, reditelj, Đorđe Milosavljević, scenarista, Radovan Vujović, glumac, Marta Bjelica, glumica, Svetozar Cvetković, glumac, Miladin Čolaković, direktor fotografije, Nikolina Vučetić Zečević, producent poklonila se publici posle projekcije filma u okviru 46 fest-a. foto dusan milenkovic
Ekipa filma izgrednici u sastavu Radovan Vujović, glumac, Marta Bjelica, glumica, Svetozar Cvetković. Foto: dusan milenkovic

Važite za glumca jedinstvenog senzibiliteta i izraza. Koliko je umjetnicima u današnjem vrijemenu teško da očuvaju posebnost i da li današnje kulturne prilike daju mladom čovjeku šansu da se iskaže?
– Ništa nije teško ako zavisite samo od sebe i omogućavate sebi prostor za ono što vam je na umu. Tu je moja generacija u velikoj prednosti, imali smo veliko tržište pa i u svemu ružnom što nam se desilo, nama je to tržište ostalo otvoreno i mi sami se u njemu možemo i dalje prijatno osjećati. A nove generacije, ah, toliko sam sjajnih glumaca upoznao u proteklih par godina, šta im se nudi? Kašičica soli i šećera u odnosu na gozbu koja je nama bila nuđena. A oni ipak guraju, ipak se bore i ipak rade. Neki od njih. Bojim se da će za par godina njihova budućnost biti adekvatna onima koji danas po Americi rade u kafićima i restoranima čekajući u redu da ih oči nekog producenta ili reditelja vide i tako dobiju svoju priliku.

Reditelj Zečević je izjavio da je film “Izgrednici” film za njegovu dušu. Kako ste vi doživeli ovaj projekat i saradnju sa ovim rediteljem.
– Ja sam doživeo taj cio projekat kao njegov autorski projekat i zaista nešto što ga dira i kao reditelja autora, ali i kao čovjeka, u tom smislu možda će nekoga iznenaditi da je napravio ovakav film, to jest, sigurno će mnoge iznenaditi, ali mene nije, ja sam njega oduvijek doživljavao kao nekog ko čeka svoju priliku da načini crno bijeli film u formatu 4:3, da sjedne i uživa u tome da ima i koristi takvu mogućnost. Mislim da je napravio zaista nešto svoje.

M.N.


Slični članci

Ostavi komentar