Tajne slavnih Srba napunile Kuću Đure Jakšića

Ovog utorka kuća Đure Jakšića u Skadarliji bila je prepuna, a razlog je bio promocija nove knjige Aleksandra Đuričića “Tajne slavnih Srba” (“Vukotić Media”).  Promociju koja je izazvala veliko interesovanje javnosti vodio je Marko Šelić Marčelo, a o knjizu su pored autora i izdavača Manojla Vukotića govorili i istoričarka Radina Vučetić i arhitekta i strit-art umjetnik Andrej Josifovski Pijanista. Nesvakidašnje veče uveličali su i glumci Vesna Čipčić i Zafir Hadžimanov.

Radina Vučetić pohvalila je knjigu koja osim o slavim ličnostima čijim životima se bavi, dosta govori i o 20. vijeku u kome su oni živjeli. Istakla je i da su mnogi od njih sa ovog svijeta ispraćeni na način na koji nisu željeli, kao i da njihove oporuke i posljednje želje često pokazuju koliko su bili skromni, ali i rezignirani ljudi.

Autor knjige Aleksandar Đuričić je podsjetio da je prošle godine srušena kuća Đure Jakšića u Kragujevcu, a na tom zdanju koje propadalo 20 godina bio je grafit:“Nije važno šta je bilo, nego kako je do toga došlo“

– Knjiga „ Tajne slavnih Srba“ upravo otkriva šta je bilo i kako je do toga došlo da 23 velikana kulture žive i poslije svoje smrti – rekao je Aleksandar Đuričić dugogodišnji novinar, urednik i publicista koji je prošle godine za knjigu “Čuvarkuće – Udovice pisaca dobio prestižnu nagradu Dejan Medaković.

Marčelo je konstatovao da je u vrijeme tabloida i rijalitija ova knjiga pravo otkrovenje, jer govori o životima velikana na sofisticiran i suptilan način, dok je Manojlo Vukotić istakao da je smatrao neophodnim da se ovakvo djelo objavi kao prilog novijoj istoriji, kojom se istoričari ne bave dovoljno.  

Nakon razgovora, Alekandar Đuričić je potpisivao knjigu, a brojne goste razgalilo je nastup grupe Hotel Makedonija, koja je svojom neobičnom “sajkogradskom” muzikom ovo književno veče još više učinila posebnim.

Slični članci

Ostavi komentar