Tradicionalna tehnika: Uskršnja jaja farbana lukovinom

Na našim prostorima vema je duga tradicija farbanja jaja u lukovini. Jaja farbana na ovaj način imaju veoma lijep, starinski izgled i u dom tokom praznika unose duh prošlosti.

lukovina

Postupak je sledeći:

U šerpu sipajte hladnu vodu, kašiku soli i promiješajte. Ringlu uključite na srednju jačinu, i nemojte da stavljate previše jaja u šerpu da ne bi pucala prilikom kuvanja. Kada voda provri, ostavite jaja da se kuvaju 15. minuta. Zatim sklonite sa vatre i izvadite jaja.

Ukoliko farbate veću količinu jaja lukovinu možete pripremiti ranije, odnosno, možete je čuvati svaki put kada ljuštite luk. Što više lukovine jaja će imati tamniju žutu boju.

Jaja možete ukrasiti listićima cvijeća, travčicama…

Za izradu takvih jaja potreban vam je još i stari, čist unihop.

Prije nego što spustite jaja da se kuvaju u lukovinu isjecite unihop na desetak dejelova. Svaki dio unihopa sa jedne strane vežite u čvor. Stavite jaje u unihop i obložite ga listićima bilja koje ste pripremili, a zatim zavežite unihop. Tako pripremljena jaja stavite u vodu sa lukovinom i kuvajte 15 minuta. Kad se ohlade skinite unihop i travčice i premažite svako jaje nauljanom krpom.

Tekst: I.V, foto: free photo

Slični članci

Ostavi komentar