Umrla je pjesnikinja Maja Parfiljeva

U Zagrebu je umrla pjesnikinja, Maja Perfiljeva uz čije se pjesme “Sanjam”, “Da sam ja netko”,“Voljela je sjaj u travi”… i čudesni glas Davorina Popovića pjevača grupe Index, širom nekadašnje Jugoslavije ljubilo, zaljubljivalo, tugovalo, a bez antologijske balade “Bokeljska noć“ nije mogla da prođe ni jedna fešta u Boki.

Kći ruskog pomorskog oficira u čijim venama je tekla mongolska krv i lijepe tivćanke rođena je u Prčanju, rano djetinjstvo provela je u Tivtu, a decenijama je živjela na relaciji Zagreb-Tivat.

Odmalena je voljela da piše i kad joj je bilo 15. godina na nagradnom konkursu škole u Zagrebu poslala je kratku priču i osvojila prvo mjesto.

„Bio je to moj prvi uspjeh. Ludački sam bila srećna kad je u učionicu ušao jedan od profesora i rekao: Čestitam Perfiljeva, u zbornici čitaju tvoj esej. Sjutradan, došla sam u školu obučena u crno sa velikim crnim naočarima. Čitala sam da se tako oblače pisci u Francuskoj pa sam željela  da izgledam kao oni. Čak  sam kupila i nekoliko cigareta, koje su se u to vrijeme mogle kupiti na komad, i zapalila jednu na velikom odmoru u školi. Svi su gledali u mene, a ja sam bila ponosna ispričala nam je jednom prilikom.

Pred kraj studija književnosti,  koje je završila u roku, Maja se udala za kompozitora Hrvoja Hegedušića.

„Hrvojeva majka je iz Tivta i oboje  smo često dolazili ovdje.Tako smo se sreli, zavoljeli i vjenčali.  Već prve godine braka znala sam da nećemo dugo biti zajedno. Ipak, ostali smo u braku dugih 10 godina kazala je ranije za naš portal Maja.

Susret sa Davorinom Popović i grupom Index  na Opatijskom festivalu  1968. donio je prekretnicu u njenom životu.

“Indexi su me učinili pjesnikinjom. Da nije bilo njih bila bih običan tekstopisac“.

Majino poznanstvo sa Davorinom Popovićem pretvorilo se u doživotno prijateljstvo i izuzetno uspešnu saradnju. Ona je svoje stihove pisala u muškom rodu, a Davorin je, kao rijetko ko, umio da izrazi snažnu emociju koja se krila u svakom njenom stihu. Pored Indexa, umjetnica koja se posljednjih godina bavi slikanjem na svili, sarađivala je sa najvećim imenima naše zabavne muzike: Gabi Novak, Duškom Lokinom, Mirom Ungarom, Mišom Kovačem, Radojkom Šverko, Zlatkom Peakovićem, Krunoslavom Kićom Slabincem i drugim poznatim muzičarima.

Žena koja bez mora i pjesama nije mogla govorila je:„ Pjesme su moj život, a poznanstva sa ljudima učinila su me još bogatijim“.

MN

Slični članci

Ostavi komentar