Umro Momir Bulatović, prvi predsjednik Crne Gore izabran na višestranačkim izborima

Bivši predsjednik Crne Gore i predsjednik Savezne vlade SRJ Momir Bulatović preminuo je juče u 63. godini.

Bulatović koji je posljednjih godina živio u Beogradu umro je u porodičnoj kući u Kučima od, kako se navodi, posljedica srčanog udara, nekoliko dana nakon što je održao pomen sinu Bošku koji je preminuo prije 11 godina.

Vijest o njegovoj smrti u trenu je obišla regio ali i cijeli svijet, i izazvala reakcije mnogih ljudi koji se i putem društvenih mreža opraštaju od njega.

Momir Bulatović potiče iz oficirske porodice.  Osnovnu i srednju školu završio je u Zadru, a diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Podgorici. Kasnije je postao asistent na predmetu Politička ekonomija i stekao titulu magistra ekonomskih nauka.

 

Politikom se bavio u omladinskoj i studentskoj organizaciji. Izabran je 1989. godine za predsjednika Predsjedništva SK Crne Gore, a predsjednik Crne Gore postaje na prvim višestranačkim izborima 1990. godine.

Bulatović  je bio jedan od osnivača crnogorske vladajuće Demokratske partije socijalista. Nakon podjele s Đukanovićem, i nakon što je izgubio na izborima  1998. godine preuzeo je dužnost premijera tadašnje Jugoslavije, koja je u to vrijeme uključivala samo Srbiju i Crnu Goru.

Za ime prvog predsjednika Crne Gore izabranim na prvim višestanačkim izborima ne vezuju se niti jedna korupcionaška afera, a lična tragedija, gubitak sina Boška studenta ekonomije i košarka a koji je preminuo 2008. godine, poslije kratke i teške bolesti u 21. godini, ostavila neprebolan pečat na njegov život.

Posljednjih godina vodio je povučen život, pisao knjige i rijetko se pojavljivao u javnost.

Njegov sin preminuo je 24. juna, a sahranjen je 27. juna, u porodičnoj grobnici u Kučima, gdje će sjutra biti sahranjen i njegov otac Momir Bulatović, predsjednik Crne Gore izabran na prvim višestaranačkim izborima kod nas.

Slični članci

Ostavi komentar