Upala bešike: Moćni prirodni antibiotik koji uvijek pomaže

Ko god je imao upalu bešike, zna koliko ona bolna i uporna može da bude. Prisutan je stalni osjećaj kao da morate da mokrite iako to nikako ne uspijevate. Mogu se javiti i probadajući bol i pritisak. I nakon što uspijete da se pomokrite osjećaj je izrazito bolan. Neki prirodni antibiotici mogu djelotvorno pomoći kod upale bešike.

Za infekcije urinarnog trakta, odnosno upalu bešike u 90 odsto slučajeva krivcem se smatra uropatogena bakterija E. Coli. Da biste je se riješili na prirodan način, internet stranica Zadovoljna donosi recept za upotrebu jednog od najpopularnijih prirodnih antibiotika, koji bi već nakon prvog tretmana trebao da ukloni taj neprijatni problem.

Iako se mnoge bakterije ponekad znaju da se vrate poput bumeranga, neki prirodni lijekovi mogli bi to da spriječe. Kada se udruže četiri prirodna sastojka, svaki sa svojim blagotvornim djelovanjem, dobija se moćni lijek, koji pomaže i onima koji su se godinama uporno borili protiv bakterije E. Coli.

Recept za prirodni antibiotik protiv upale bešike

Pomiješani u pravoj razmjeri, korijen peršuna, limun, med i maslinovo ulje svojim moćnim antibiotskim i antivirusnim djelovanjem mogu ukloniti dosadnu bakteriju.

Potrebni sastojci:

  • 250 g korijena peršuna
  • 250 g limuna s korom
  • 250 g meda (po mogućnosti od kadulje)
  • 2 dl maslinova ulja

Priprema:

Peršun i limun s korom treba sitno nasjeckati, a zatim sve sastojke, uključujući med i maslinovo ulje, smiksati u blenderu.

Dobićete kašastu masu koju treba čuvati u frižideru. Svakog jutra treba uzimati jednu supenu kašiku.

Nakon što potrošite cijelu napravljenu količinu, bakterije više ne bi trebalo da bude.

Napomena: Med bi bilo dobro nabaviti kod provjerenog pčelara, limun bi svakako trebao da bude domaći neprskani. Ako limun ipak kupite u prodavnici, stavite ga da odstoji u hladnoj vodi u koju ste dodali malo sode bikarbone. Nakon toga ga dobro isperite.

Što još možete učiniti za svoju bešiku i urinarni trakt?

1. Pijte dosta vode

Premda ovo ne zvuči kao neki poseban lijek, upravo je dovoljan unos tečnosti nešto najvažnije što možete učiniti za svoju bešiku.

Osim što voda može da pomogne da ”isperemo” bakteriju, još je važnije što ćemo prilikom mokrenja imati šta da izbacimo iz sebe. Uzimajte preporučenih 8 čaša vode, pa čak i više, i to će ubrzati proces ”čišćenja” od bakterija.

2. Idite redovno u toalet

Nemojte zadržavati mokraću ili odlagati odlazak u toalet. Naime, zadržavanjem pomažete bakterijama da se još više razmnože. Redovnim odlaskom u toalet smanjujete njihov broj i šansu da se infekcija razbukta.

3. Pijte čaj od peršuna

Peršun djeluje kao diuretik, a osim što je napitak osvježavajući, ubrzaće proces ozdravljenja. Kako biste ublažili ili spriječili urinarnu infekciju, potrebno je piti čaj od peršuna. Za čaj su potrebne dvije male kašike suvog lišća peršuna i 250 ml vode. U prokuvanu vodu stavite peršun i pustite da odstoji 6 do 10 minuta.

4. Grickajte krastavac

Zahvaljujući velikoj količini vode koju sadrži, to je povrće idealno za ”čišćenje” bešike. Obezbijediće vam dovoljno tečnosti i pomoći da se lakše riješite bakterija.

5. Zagrijte donji dio tijela

Kod urinarne infekcije stomak nije samo bolan prilikom mokrenja. Infekcija može prouzrokovati konstantnu nelagodnu bol u donjem dijelu. Kako biste je olakšali, može pomoći toplota koja će opustiti mišiće i otkloniti grčeve koji izazivaju bol. Za to vam može poslužiti topli termofor.

6. Pijte sok od brusnice

Brusnica se često koristi u liječenju bolesti urinarnog trakta. Sastojak iz brusnice zaslužan je za sprječavanje prianjanja bakterije E. coli na zidove bešike i njenog daljnjeg razmnožavanja. Za prevenciju su dovoljne dvije čaše nezaslađenog soka brusnice dnevno. Savjet plus:

Izbjegavajte čokoladu, kofein i citruse jer oni mogu prouzrokovati iritaciju zidova bešike i pomoći bakterijama da lakše uđu.

Related posts

Ostavi komentar