Upozorenje majke čija je beba preminula u autosjedištu

 

Zbog tragičanog gubitka kćerke neutješna majka Lisa Smit (Smith) odlučila je da upozori druge roditelje na opasnost od spavanja u autosjedištima za djecu, a mnogi roditelji baš to rade jer ne žele da bude bebu.

Njena tragedija počela je  oprije tri godine kada je njena 17-mjesečna djevojčica zaspala u autosjedištu kod kuće gdje je čuvala dadilja i više se nije probudila.

 

– To je bila naša predivna djevojčica. Potpuno zdrava. Kada su nam prišli ljekari i rekli da joj mozak ne reaguje, sve što sam mogla da kažem je: ”Znam sve” – ispričala je Smit.

Istraga je pokazala da je uzrok smrti malene Mije bio položaj u kojem je bila u autosjedištu. Dok je spavala, blokiran joj je disajni put i nije mogla disati.

– Kad je autosjedište u automobilu, položeno je na 45 stepeni, što omogućava bebinoj glavi i vratu da su ispravno naslonjeni i ne blokira se disajni put – pojasnila je dr. Natali Azar.

“Važno je da roditelji znaju da su određeni proizvodi za bebe napravljeni za specifičnu upotrebu, sa posebno pisanim instrukcijama koje jasno definišu na koji način proizvodi smeju da se koriste”, kažu iz Udruženja za proizvodnju opreme za decu.

Međutim, kada se autosjedište odloži na pod, djetetu glava pada prema naprijed i može se ugušiti.

Većina roditelja dobija savjet da ne budi bebu dok spava, ali u situacijama kada se to dogodi u autosjedištu, odmah po napuštanju automobila trebali biste dijete prenijeti u krevetić – upozorila je dr. Azar.

– Roditelji smatraju da su autosjedišta dizajnirana za bebe pa ih nose u njima i kad se ne voze u automobilu. Stalno viđam sjedišta u kolicima u trgovinama, na podu u crkvi ili restoranima – kaže Smit i apeluje na roditelje da to ne čine.

 

Slični članci

Ostavi komentar