Uroš Tošković: Tihi odlazak velikog umjetnika

 

Po mnogima najveći crtač na svijetu svih vremena, neshvaćeni  genije, slikar Uroš Tošković preminuo je juče u 87. godini života. Čovjek kojem je crtaći blok bio najvjerniji  životni pratilac, a nerijetko i jedini pokrivač  u hladnim zimskim noćima, posljednjih godina živio je u Baru.

Usamljenik, uvijek u sukobu sa stvarnošću, čovjek garavopg lica i čistog srca, rođen je 1932. u mjestu Peljev brijeg. Srenju umjetničku školu završio je u Herceg Novom a  Akademiju likovnih umjetnosti u Beogradu. 1956. godine kao kao stipendista francuske Vlade odlazi u Pariz  gdje je završio školu lijepih umjetnosti kod Morisa Brijanšona.  U Parizu je živio skoro 20. godina i bio jedan od utemeljivača Jugoslovenske slikarske škole.

Osobenjak, koji nije volio ljude a nije imao ni svog idola jer  „Za pametne ljude svi  bogovi su već odavno mrtvi” kroz svoja djela otkrivao nam je, tegoban svijet u kojem se ljudska bića muče i propadaju,

Bio je učenik velikog Lubarde,prezirao civilizacijske norme a družio se sa Belmondom, De Sikom, Sartrom, Vaskom Popom, Popovićem, Pekićem i mnogim drugim umjetnicima.

Srela sam ga prije desetak godina u Baru, ispred likovne galerije.  Izgovorio je par neformalnih rečenica onako kako je to često radio čovjek koji se jedne godine u Parizu uplašio da ne izgubi samog sebe.

Slični članci

Ostavi komentar