Uz pomoć ove dijete Adel smršala 30 kilograma

 

Britanska pjevačica Adel pomoću nove dijete uspjela je da smrša čak 30 kilograma, a sve zahvaljujući knjizi “The Sirtfood Diet” koja je u Velikoj Britaniji izašla u januaru 2016. godine.

Pete Gerasimo, Adelin dugogodišnji trener, fan je ovog načina ishrane koji aktivira sirtuin, protein u organizmu za koji su istraživanja pokazala da pomaže u regulisanju metabolizma.

 

Autori dijete su sertifikovani nutricionista Glen Maten i Ejdan Džogins, nutricionista i farmaceut. Dijeta se zasniva na konzumiranju namirnica bogatih sirtuinom, a koji oponaša efekte mršanja i posta.

 

Te namirnice su: kelj, jagode, citrusi, urme, maslinovo ulje, tamna čokolada, zeleni čaj, crveno vino, jabuke, peršun, crveni luk, kurkuma, borovnice… Meso ne spada u ovu skupinu namirnica, ali je dozvoljeno . Bitno je samo da ne zamijeni “sirtuin” namirnice.

 

Dijeta izgleda ovako:

 

Prva tri dana ishrana je ograničena na svega 1.000 kalorija, sljedeća četiri dana se jede 1.500 kalorija, uz dva obroka i dva smutija.

 

Nakon prvih sedam dana jedu se određene “sirt” namirnice u neograničenim količinama.

 

Džogins i Maten dijetu su testirali isključivo na ispitanicima koji su svakodnevno vježbali, a svi ispitanici u prosjeku su izgubili tri kilograma u 7 dana.

 

Nutricionisti ističu da ovo nije neka drastična dijeta za gubitak težine, ali jeste zdrav režim ishrane koji svako treba usvojiti. Glavna svrha ovog režima je jačanje metabolizma i imunološkog sistema, kao i poboljšanje sveukupnog zdravlja

Novi.ba

Slični članci

Ostavi komentar