UŽIVO VIDEO: Povećan broj zaraženih od korona virusa, pet pacijenata na respiratoru

UŽIVO VIDEO: Povećan broj zaraženih od korona virusa, pet pacijenata na respiratoru

Povećan broj pacijenata zaraženih koronavirusom je posljedica onoga što se dešavalo početom juna, kazao je pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje, doktor Senad Begić na današnjoj konferenciji za medije Nacionalnog koordanicionog tijela.

“Pred nama težak period. Biće još teži ako ne budemo poštovali mjere”, upozorio je Begić.

Begić je danas napomenuo da postoje osobe među nama koje imaju virus ali nemaju simptome.

“Ovo je epidemiološki pakao. Savaka osoba može biti zarazna. Jedini način da zaštitite sebe je da držite distancu i da nosite masku”, jasan je pomićnik direktora IJZ.

Analiziraju rizik procedure glasanja

On je kazao se analizira rizik koji nosi procedura glasanja.

Kaže i da se pripremama mjera krenulo na vrijeme.

“Druga stvar je da se mjere moraju usvojiti konsenzusom”, jasan je doktor Begić.

Napominje kako se ovdje ne radi se ovdje samo o jednostranom propisivanju mjera od IJZ.

“Moramo biti sigurni da svi subjekti koji učestvuju u ovom procesu, koji ponavljam može nositi ozbiljan epidemiološki rizik, znaju koje su to mjere kojih treba da se pridržavaju i da je oko njih postignut zajednički dogovor, konsenzus, da budemo apsolutno sigurni da zdravlje, ni glasača, ni članova biračkih odbora, ni posmatrača, ni članova DIK ne bude ugroženo”, naglasio je Begić.

Pet pacijenata na respiratoru

Direktor Urgentnog centra, doktor Nermin Abdić, danas je kazao da je trenutno na liječenju u Kliničkom centru, na Infektivnoj klinici nalazi 18 pacijenata, na Internoj se liječi 11, jedan na respiratoru i životno je ugrožen.

“U Beranama se liječi 29 pacijenata, četiri su životno ugrožena i na respiratoru su. U Baru je hospitalizovano 11 pacijenata, devet u Nikšiću, te dva u Pljevljima”, istakao je Abdić.

Stiže još 5000 testova

Begić je kazao da trenutno imaju par hiljada testova.

“Uvijek imamo par hiljada testova na lageru. Naručeno je 5000 testova koji će stići sjutra ili preksjutra”, istakao je Begić.

On je dodao da na zalihama uvije imaju par hiljada testova koje su dovoljne da može prebroditi nedjelju do nedjelju i po dana.

Podsjetio je da je u nedjelju urađeno 606 testova.

Čeka se rezultat

On je na današnjoj konferenciji za medije kazao da je  je da je na teritoriji opštine Rožaje, danas preminula jedna osoba, za koju se sumnja da je umrla od koronavirusa.

“Osoba je liječena u kućnim uslovima, i čake se rezultat nalaza”, pojasnio je Begić.

(cdm)

Slični članci

Ostavi komentar