Velike ljubavi Dostojevskog

Jedan od najvećih svetskih pisaca ikada  Fjodor Mihilovič Dostojevski zbog svojih stavova kao mlad preživio je golgotu. Bio je osuđen na smrt, pa u posljednjem trenutku pomilovan,  i osuđen na doživotno progonstvo u Sibir ali je  samo nekoliko godina kasnije bio pušten na slobodu. Pisao je kako bi otplatio svoje kockarske dugove.  Bio je gladan ljubavi, a ostao je nepristupačan i teško je umio da je pokaže svoje emocije.

1442610789_q

Tri žene su obeležile njegov život. I sve tri bile su njegova inspiracija.

Prva supruga Marija  Dmitrijevna Isajev nije mu zvraćala ljubav za kojom je  vapio. Supružnici su više bili kao brat i sestra nego kao muž i žena. Marija je prije Dostojevskog bila udata i imala sina, a kada joj je muž umro i Dostojevski je zaprosio, ona mu je tražila da joj preporuči nekog starijeg i imućnijeg. Ipak, udala se za siromašnog pisca. Brak u kome nije bilo djece najvećim dijelom je bio obostrano mučenje, sve do njene smrti 1864. godine. Ona je bila njegova inspiracija za lik Nataše u romanu Poniženi i uvređeni.

apolinarija_suslova_i_marija_isajeva

Još dok su bili u braku Dostojevski je upoznao Apolinariju Suslovu. Njemu je tada bilo 42. a ona je imala 20 godina manje. Mlada, lijepa, vatrena, Apolinarija mu je pružila ono što od Marije nije dobijao. Međutim, kad je umrla Marija i on joj predložio brak ona ga je bez trunke dvoumljenja odbila. To je do ostala živa rana Dostojevskog, a njen lik sačuvao je oblikujući Dunju u „Zločinu i kazni“ i Polinu u „Kockaru“

Pisac čije su misli bile neshvaćene u vrijeme kada je živio i stavrao u svojoj 45 godini  spoznao je pravu ljubav.  U životnom košmaru koji mu se dešavao 1866. kada je zbog kockarskih dugova  imao samo 25 dana da preda nov roman čiji obim nije smio da bude manji od 10 štamparskih tabaka velikog formata prijatelj ga je savjetovao da uzme stenografa kome će diktirati. Tako je u njegov život ušla dvadesetogodišnja Ana Grigorjevna Snitkina.  Među njima buknula je ljubav. Emotivno nesiguran zaprosio je i Ana je prihvatila.

ana_grigorjevna_dostojevski_2_2

Anin bračni život nije bio lak. Suočena sa njegovom teškom bolešču, epilepsijom, i zavisnošću od kocke, ona je život sa Dostojevskim provela u stalnom strahu i nemaštini.

Pozajmljivala je novac gdje god je mogla, a kad  to niej bilo moguće prodavala j stvari, pa i svoju odjeću da mu pošalje novac za kockarske dugove.

Slijedila ga je bezrezervno, uvjerena da će se jednom promijeniti.  A on joj je uzvraćao ljubav na način na koji je jedino znao. Svoja najveća djela Dostojevski je napisao sa njom koja je uživala da mu bude sekretarica i prvi čitalac.

U braku su dobili četvoro djece. Kćerka Sonja i sin Aljoša preminuli su još kao mali. Kćerka Ljuba nije imala djece tako da su djeca sina Fjodora jedini potomci pisca koji je poput drugih velikana slavu stekao poslije smrti.

Nakon njegove smrti  1881. Ana se nije više udavala. Čitav svoj život posvetila je zaštiti imena i djela svog supruga Fjodora Mihiloviča Dostojevskog.

Izvor: medias.rs/ blic.rs

Slični članci

Ostavi komentar