Vijesnici proljeća u službi zdravlja

Ljubičice cvjetaju od marta pa sve do aprila i važe za prve vijesnike proljeća. Možda je manje poznato, ali ova biljka se koristi u raznim oblicima i situacijama.

Najviše se koristi u liječenju disajnih puteva i upale crijeva. Ljubičica sadrži fenolne glikozide, saponine, flavonoide i sluzi što joj daje ljekovita svojstva. Djeluje protivupalno, protiv bolova, pomaže pri iskašljavanju i snižava povišenu tjelesnu temperatu.

f

Istraživanja su pokazala da ljubičica zaustavlja rast zloćudnih ćelija kancera. Sadrže salicilnu kiselinu koja je sastavni dio aspirina i djeletvorna je u liječenju glavobolje, migrene i nesanice.

Ima antibakterijsko djelovanje, a koristi se i kod kožnih upala, oteklina, djeluje protiv bolova i kao sedativ.

Čaj od ljubičica koristi se protiv kašlja, nakupljanja sluzi, astme, bronhitisa i upale pluća.

 

Mast od ljubičica je melem za rane, preporučuje se kod neurodermatitisa, opeklina, tjemenjače kod novorođenčadi, kao i kod uklanjanja ožiljaka.

Čaj od ljubičice priprema se od listova i cvjetova, koji se prikupljaju u martu i aprilu, pa se suše u hladu na prozračnom mjestu. Za šolju čaja dovoljna je čajna kašičica mješavine.

Za sirup vam je potrebno:

 

90 grama cvjetova mirisne ljubičice

120 grama šećera

1,5 litara vode

 

Priprema:

Cvjetove bez cvjetne čašice stavite u lonac i prelijte ključalom vodom. Poklopite i ostavite da odstoji 24 sata. Zatim dobro procijedite, pa dodajte šećer. Na laganoj vatri zagrijevajte uz neprestano miješanje dok se šećer potpuno ne rastopi. Čim sirup počne da ključa, skinite ga sa vatre i poklopljenog ostavite da se ohladi.

Ulijte zatim u čistu staklenu bocu, čvrsto zatvorite i čuvajte na tamnom mjestu. Pomaže prilikom kašlja, nesanice i srčanih tegoba.

Žena/zdravlje/ srbijadanas/ foto: Freephoto

Slični članci

Ostavi komentar