Vjera Nikolić: Raskošni talenat najdražeg profesora

Vjera Nikolić je svestrana umjetnica koja se pored profesorskog rada u Umjetničkoj školi „Vasa Pavić“, gdje radi kao profesor klavira, korepeticije i kamerne muzike, bavi i nizom drugih umjetničkih zanimalja, unoseći u sve što radi raskošni talent i ogromnu pozitivnu energiju kojoj zrači. Rođena nikšićanka koja je poslije završene srednje muzičke škole u kojoj danas radi diplomirala na odsjeku za klavir na Muzičkoj Akademiji na Cetinju, oprobala se kao voditelj, novinar, prateći vokal, sarađivala je kao klavirista i kompozitor sa Crnogorskim Narodnim Pozorištem, u svojoj školi okupljala neformalne sastave sa kojima je izvodila džez, bluz, etno, rok i pop muziku, svirala u alternativnom bendu “VIS Gorenje”,  član je muške klape “Assa Voce”, formirala je kvartet “Čet’r”,grupu “BANDa od Muzike”… a do sada je imala i sedam izložbi svojih ručnih radova i haljina-instalacija.

Crno bijela s krilima

Omiljeni ste profesor u Muzičkoj školi “Vasa Pavić”. Koliko vam to laska i daje vjetar u leđa?

Iznad vrata moje učionice, gdje se nalazi broj kabineta,  neko od učenika je s obje strane broja diskretno nacrtao sunce i srce. Do danas ne znam ko je to nacrtao, niti kada, ali to mi je jedno od najdražih „priznanja“ u životu. A kad se sretnete s toliko obaveza, bilo da ste đak ili profesor, nema se vremena ni za laskanje ni „vjetar u leđa“, radite predano i najbolje što znate da bi postigli sve što je potrebno.

Osim što ste cijenjeni u oblasti muzike vi se bavite umjestnošću na vrlo orginalan način. Reklo bi se da ne sputavate vaš karakter nikada?

Samo usklađujem kreativne ideje sa trenutnim dešavanjem u svom životu. Nekad te ideje odmah mogu materijalizovati, nekad one moraju malo sačekati, ali uvijek se materijalizuju baš kad treba.

Vrlo ste temperamentni. Da li je to danas vrlina ili mana?

Temperament je brzina reagovanja na spoljašnji poticaj. Nekada je potrebno brzo reagovati da bi brzo riješili izazov, a nekad je mnogo korisnije pustiti da se izazov sam riješi.


Kada i za koje stvari znate da kažete ne, da se suprostavite i kažete to je protiv mojih načela?

To se dešava kad moji sagovornici „odlutaju“ u neku beskorisnu priču, a beskorisna priča je svaka koja nije konstruktivna.

Koga uvijek nazovete u najtežim momentima i zašto
?

Ne nazovem nikog, jer niko sem ja ne može riješiti to što ja trebam. Ispričam dragim osobama tek kad je problem riješen, a nekad ni to.

Kada ste srećni kako reagujete?

Dijelim sreću sa svima oko sebe. Nekad nije potrebno ni pričati, i sami znate da kad je neko srećan pored Vas i Vama je bolje u svakom smislu.

A kada ste tužni?

Onda plačem. Plakati je zdravo.

Tekst: R.Novaković, foto: Privatna arhiva

Slični članci

Ostavi komentar