Voće koje povećava rizik od naglog porasta šećera u krvi

Uravnotežena ishrana preporučuje se svima. Tako se i dijabetičarima preporučuje da u svoju ishranu uvrste različito voće, ali ljekari ih ipak upozoravaju da pritom budu oprezni s voćem koje ima viši glikemijski indeks.

Glikemijski indeks se upotrebljava za razlikovanje brzo od sporo metabolizujućih ugljenih hidrata. On pokazuje koliko brzo hrana koja sadrži ugljene hidrate utiče na nivo šećera u krvi kada se jede sama.

Britansko udriženje koja okuplja dijabetičare iz cijelog svijeta objašnjava dodatno da se hrana sa visokim glikemijskim indeksom razgrađuje vrlo brzo prouzrokujući nagli porast nivoa glukoze u krvi.

Nagli skok šećera u krvi, naročito može da bude opasan za osobe sa dijabetesom jer je sposobnost tijela da kontroliše nivo glukoze u krvi smanjena ili uopšte ne postoji.

U voće sa visokim glikemijskim indeksom ubrajaju se banane, pomorandže, mango, grožđe, suvo grožđe, urme i kruške.

Dok se voćem sa nižim glikemijskim indeksom smatraju šljive, bobičasto voće, kivi i grejpfrut.

Stručnjaci napominju da bi trebalo da se pazi da se ne upadne u zamku jer hrana sa visokim glikemijskim indeksom nije uvijek loša i nije sva hrana sa niskim glikemijskim indeksom zdrava. Na primjer, lubenica ima visoki glikemijski indeks, a čokoladni kolač ima niži, prenosi N1 Zagreb.

Drugi primjeri hrane sa visokim glikemijskim indeksom uključuju šećer i slatku hranu, slatka bezalkoholna pića, bijeli hljeb, krompir i bijeli pirinač.

Related posts

Ostavi komentar