Zadržavanje kijanja može dovesti do ozbiljnih posljedica, evo zašto to ne biste trebali raditi

Kijanje je prirodna reakcija koja vam pomaže spriječiti da se razbolite ili povrijedite različitim stvarima koje vam mogu ući u nos. Iako se ponekad čini da biste trebali izbjeći kijanje, jer se nalazite u blizini drugih osoba, nemojte to raditi. Potiskivanje kijanja moglo biti opasno za vaše zdravlje, ponekad uzrokujući ozbiljne komplikacije.

Može vam puknuti bubnjić
Kada trebate kinuti, visok pritisak se stvara u vašem disajnom sistemu i tada šaljete malo vazduha u svoje uši. Ovaj vazduh ulazi u Eustahijevu cijev i povezuje sa srednjim uhom i bubnjićem.

Stručnjaci kažu da je moguće da pritisak uzrokuje pucanje bubnjića (ili čak oba bubnjića) i uzrokuje gubitak sluha. Većina puknutih bubnjića zacijeli bez liječenja za nekoliko sedmica, iako je u nekim slučajevima potrebna operacija.

Infekcija srednjeg uha

Kijanje pomaže očistiti nos od svega što ne bi trebalo biti tamo, a to uključuje bakterije. Hipotetski, preusmjeravanje vazduha natrag u uši iz nosnih prolaza moglo bi prenijeti bakterije ili zaraženu sluz u srednje uho, uzrokujući infekciju. Te su infekcije često vrlo bolne. Ponekad se infekcije srednjeg uha povuku bez liječenja, ali u drugim slučajevima su potrebni antibiotici.

Oštećene krvne žile u očima, nosu ili bubnjićima

Iako rijetko, moguće je oštetiti krvne žile u očima, nosu ili bubnjićima tokom zadržavanja kijanja. Povećani pritisak može uzrokovati stiskanje i pucanje krvnih žila u nosnim prolazima. Takva povrede obično uzrokuje površinsko oštećenje vašeg izgleda, poput crvenila u očima ili nosu.


Aneurizma

Prema stručnjacima, pritisak uzrokovan zadržavanjem kijanja može potencijalno dovesti do pucanja aneurizme mozga. Ovo je po život opasna povreda koja može dovesti do krvarenja u lubanji oko mozga.

Slomljena rebra

Postoji niz slučajeva gdje su starije odrasle osobe prijavile napuknuća rebara kao rezultat kijanja, ali zadržavanje kijanja takođe može uzrokovati slomljenje rebra, jer uzrokuje da zrak pod visokim pritiskom bude vraćen u vaša pluća velikom snagom.

Povreda dijafragme

Dijafragma je mišićni dio prsa iznad trbuha. Iako su te povrede rijetke, liječnici su primijetili slučajeve zarobljavanja vadzuha pod pritiskom u dijafragmi dovodeći pluća do kolapsa.

(klix.ba)

Related posts

Ostavi komentar