Zašto je danas važan modni dizajn

Zašto je danas važan modni dizajn? Šta mi uopšte znamo o njemu i da li on i kako može uticati na naše živote? Praktično, prosječan čovjek zna jako malo o svijetu dizajna, dok je zapravo svakodnevno pod njegovim uticajem.

Kada kažemo da je nešto moderno, obično to povezujemo sa nečim skupim. Međutim, to nije uvijek slučaj, štaviše, moderan dizajn i kvalitetna garderoba mogu biti pristupačni svima, samo je potrebno da malčice više istražimo ponudu.

U današnje vrijeme su moderan dizajn i prijatnost kao imperativ, prisutni ne samo u modnoj industriji, već i u čitavom društvu. Sve je bitnije kako ste odjeveni, kakvog je dizajna to što nosite, a sve to mora biti pod okriljem i nekog brenda. U nastavku teksta saznajte nešto više o modnom dizajnu i šta on predstavlja u današnje vrijeme.

Šta je modni dizajn i ko su dizajneri?

Modni dizajn je umjetnost primjene dizajna i estetike ili prirodne ljepote na odjeću, obuću, nakit itd. Modni dizajn je pod uticajem kulturnih i društvenih širina, pa se menjao u zavisnosti od vremena i mjesta. 

Modni dizajneri rade samostalno ili kao dio tima, pokušavajući da zadovolje želje potrošača za estetski dizajniranom odjećom. Zbog vremena potrebnog da se neki dizajn pojavi na tržištu, njihov posao je nerijetko i da predvide promjenu ukusa potrošača.

Kako je nastao modni dizajn i zašto?

Smatra se da je modni dizajn zvanično nastao u 19. vijeku, sa Čarlsom Fridrihom Vortom, prvim dizajnerom koji je primjenjivao svoju estetiku na odjeću. Dizajniranjem su se do tada bavili obični krojači, a zaista modernu garderobu nosili su samo plemići.

Velika prednost tog početka mode je što je bilo moguće diktirati modni trend, pa su dizajniranje i sama prodaja išli jednostavno, a ljudi su usvajali i prihvatali modu u svoje živote. Akademici i istoričari jedino odjeću stvorenu nakon 1858. godine

Related posts

Ostavi komentar