Zašto je važno da tata bude dio odrastanja

Očevi, posebno oni koji pokazuju svoju ljubav, mogu mnogo doprinijeti razvoju i sreći djece. Vjerovali ili ne, igra sa tatom može djecu učiniti inteligentnom i pomoći im na mnoge druge načine.

Zbog čega je to očinska ljubav korisna i prijeko potrebna?

1. Djeca očeva koji brinu imaju veći koeficijent inteligencije

Prema studiji koju je Erin Pouhnet sprovela na Univerzitetu Konkordija, očevi značajno doprinose kognitivnom razvoju djece. I djevojčice i dječaci sa brižnim očevima pokazali su veći koeficijent inteligencije. Štaviše, djevojke koje su imale brižne očeve pokazivale su manje emocionalnih poremećaja i teškoća sa ponašanjem u predadolescentnim godinama.

2. Njihove ćerke su pametnije i asertivnije

Očevi imaju vrlo važnu ulogu u obrazovanju svojih ćerki. Prema istraživanju, djevojke koje imaju ohrabrenje svojih očeva češće se bave poslovima koje uglavnom obavljaju muškarci. Osim toga, puno profesionalnih sportistkinja odaje priznanje svojim očevima koji su ih podržavali na putu uspjeha i razvijali njihovu izdržljivost.

3. Njihovi sinovi se klone lošeg društva

Očevi imaju značajan uticaj na razvoj identiteta djeteta i društvene odnose. Djeca iz porodice bez oca imaju tri puta veću vjerovatnoću da postanu kriminalci do 30. godine. Takođe se navodi da većina članova bandi dolazi iz porodica bez oca.

4. Njihova djeca su rjeđe zavisnici

Procjenjuje se da većina pacijenata koji pate od zloupotrebe droga dolazi iz domova bez oca.

5. Njihova djeca su emocionalno inteligentnija

Glasna rasprava između djece i očeva zapravo je korisna. Doktor Entoni T. De Benedet i Lorens Koen vjeruju da to značajno povećava samopouzdanje djece. Svađajući se, raspravljajući ili zabavljajući sa očevima, djeca uče bolje da saosjećaju i kontrolišu svoje osjećaje.

6. Njihova djeca imaju više samopouzdanja

Djeca koja imaju topao odnos sa očevima obično postanu samopouzdane odrasle osobe. Očevi često imaju ulogu prijatelja i savjetnika koji vodi svoju djecu na pravi put i pomaže im ako je to potrebno.

(Yumama)

Related posts

Ostavi komentar