Žena koja je srušila sve stereotipe: Uprkos svom izgledu Aleksandra Šulman je četvrt vijeka bila na vrhu modne industrije

Aleksandra Šulman (62) četvrt vijeka je vladala modnom scenom, a u svojim memoarima otkriva kako je postala uspješna u svijetu koji ne trpi krupne i nesigurne žene.

Krupno tijelo, bucmasto lice, razne fobije, hronični nedostatak samopouzdanja, podcjenjivanje sopstvenog izgleda… S takvim se predispozicijama Aleksandra Šulman nije mogla nadati karijeri u svijetu visoke mode, ali ipak je uspjela: od 1992. do 2017. vedrila je i oblačila modnom scenom s pozicije glavne urednice britanskog izdanja magazina Vog.

Na hiljadama modnih revija sjedela je u prvim redovima, susrijetala se sa zvijezdama i državnicima, od sablasno mršave Kejt Mos stvorila je supermodela stavivši je na naslovnicu, vojvotkinju od Kembridža savjetovala je oko izbora vjenčanice, a britanski je Vog pod njenim vođstvom dosegao vrhunac.

Životnu priču ispričala kroz odjeću

Dnevničke biljeleške iz tog uzbudljivog razdoblja Aleksandra Šulman (62) pretvorila je u nedavno objavljenu memoarsku knjigu “Clothes… and Other Things That Matter”(Odjeća i ostale važne stvari), u kojoj je vlastitu životnu priču ispričala kroz poglavlja o sadržaju svoje garderobe.

Knjiga se bavi i stvarima koje utiču na naše modne izbore.

Premda je taj sadržaj impresivan i količinom i kvalitetom (22 kaputa, 34 jakne, 34 para cipela s visokom potpeticom, 37 torbi…), inventura ormara bila joj je tek povod za dublja promišljanja o tome što sve uslovljava naše modne izbore, zašto nosimo odjeću koju nosimo, zašto neke odjevne predmete čuvamo dok druge bacamo, za koje se emocionalno vezujemo i zašto.

Aeksandra Šulman je imala samo 34 godine kad je sjela u uredničku fotelju modne Biblije, ali iako je u njoj provela gotovo četvrt vijeka, najduže od svih svojih prethodnica, priznaje da ju je uvijek malo žuljala jer u duši se nikad nije mogla sroditi s luksuzom i glamurom svog profesionalnog okruženja.

Od nje se očekivalo da uvijek izgleda reprezentativno, a ona se najprijatnije osjećala u preširokim pletenim džemperima, donjem dijelu trenerke, opasana keceljom i sa sendvičem u ruci. Od nje se tražilo da putuje na modna događaje širom svijeta iako se smrtno bojala letenja.

Takođe je patila od klaustrofobije, agorafobije te iznenadnih napada panike, zbog čega je u torbi uvijek nosila tablete za smirenje. Na jednoj večeri kod Karla Lagerfelda u Parizu domaćin ju je smjestio pored njenog filmskog idola Ričarda Gira: “Jadno je što smo razmijenili samo pozdrave; u društvu slavnih osoba ja kao da potpuno zaglupim” zapisala je Šulman.

Nisu joj godili pogledi u grudi

Iako joj je djeda po očevoj strani bio šeširdžija, užasavala se prijema gdje je morala nositi šešire jer uvrtela je u glavu da s tim modnim dodatkom izgleda kao da se pravi važna.

Od 17. do 37. godine nikad nije nosila grudnjak, ne zato što je feministkinja, već stoga što fizički nije podnosila taj osjećaj sputanosti.

Kada joj je počelo smetati što joj na poslovnim sastancima češće zure u bujno poprsje nego u oči, ponovno je počela nositi grudnjake, ali i dalje ih mrzi.

Uprkos svim svojim unutrašnjim  ograničenjima, koja su spolja mogli izgledati kao ekscentričnost, nonšalancija ili nedostatak uglađenosti, Aleksandra Šulman, rodom iz ugledne porodice i obrazovana u najboljim britanskim privatnim školama, sjajno je obavljala svoj posao.

S druge strane, zbog predanosti poslu rano joj je propao brak i ostala je samohrana majka.

Dugo je vagala treba li ostaviti posao kako bi više vremena provodila s djetetom i na kraju zaključila da to ne bi imalo smisla.

Svog 24-godišnjeg sina, istoričara umjetnosti, smatra svojim najvećim životnim dostignućem. Novu ljubav pronašla je s novinarom Davidom Jenkinsom, kojeg je upoznala odjevena u nimalo seksi bijelu trenerku. “Poznavajući koliko sam mu neprivlačna u svojim omiljenim vrećastim pantalonama s gumom u struku, nevjerovatno da je naša veza uopšte započela” kaže Aleksandra Šulman, koja nipošto ne spori važnost lijepog odijevanja, pogotovo u teškim vremenima kao što je aktuelna pandemija

stil.kurir.rs

Slični članci

Ostavi komentar