ZNACI da muškarcu nije stalo do vas već da je patološki ljubomoran

Malo ljubomore može da bude začin u vezi. To je znak da vam je do nekoga stalo, da vam nije svejedno. Međutim, gdje je granica između ljubomore koja je poželjna jer održava strast u vezi i ljubomore koja prelazi u posesivnost u patologiju?

Evo nekoliko znakova:

1. Iznerviran je ako mu odmah ne odgovorite na poruku

Ovo je jedan od najočiglednijih znakova. Isto tako, primijetićete da vam šalje bezbroj poruka tokom dana pitajući šta radite. Ako u svemu tome pretjeruje, to je želja za kontrolom. Ako ne razumije da ste u gužvi i da ne možete da se javite ili odgovorite na poruku, on nije razumna osoba koja brine za vas.

2. Postavlja mnogo pitanja

Ako niste zajedno, a stalo mu je do vas, normalno je da želi da ispita teren – da suptilno sazna šta radite, gdje i s kim idete, da li ima drugih muškaraca u vašem životu… ali problem nastaje ako u tome pretjera pa se osećjate kao na ispitivanju. Ako ste u vezi ili braku, ovo je znak kontrole. Želi da zna gdje ste kada niste s njim. To može značiti i patološku ljubomoru.

3. Ponaša se drugačije kada su drugi muškarci oko vas

Pojedini muškarci dobijaju poriv da se ističu kao alfa mužjaci pred ženskom osobom u čijem je prisustvu još drugih muškaraca. Postaju agresivniji, glasniji, nesvjesno ističu mišiće i isturaju grudi… Muškarac na taj način želi da stavi do znanja da ste vi “njegovi”, “obilježava teritoriju” i na taj način simbolično želi da ih otjera.

4. Ponaša se kao da vam ne vjeruje

Kada osjećamo povjerenje prema nekome, obično prihvatamo ono što nam kažu i uzimamo to zdravo za gotovo. To ne znači da smo naivni, već da imamo povjerenje u tu osobu. Ako vam partner ne vjeruje, stalno provjerava gdje ste, s kim ste, provjerava vaš poruke to nije nešto što treba da tolerišete. Možda njegov um smišlja najgore scenarije kada niste u njegovoj blizini, ali to nije normalno ponašanje već patološka ljubomora. Veza ne može da uspije ako ne postoji međusobno povjerenje

5. Ne želi da imate svoj život

Biti u vezi ne znači da postojite samo u paru i da ste izgubili svoj identitet. Ako on ne voli da idete negdje bez njega, da imate svoje hobije, svoje prijatelje, vrijeme za sebe…to nije najveća ljubav na svijetu. Naprotiv. To nije ljubav uopšte. To je patološka potreba za kontrolom – posesivnost.

6. Ima primjedbe na vaše oblačenje

Ako vam kaže da vam je suknja prekratka, dekolte prevelik ili jasno izrazi da mu to smeta, to je još jedan znak pretjerane ljubomore. On ne želi da vas drugi muškarci gledaju, zato ima potrebu da vas “obuče”. Žene pogrešno misle da muškarci to rade iz ljubavi – ne, oni na taj način hrane svoj ego i hrane svoj mačo identitet. Želi u potpunosti da vas kontroliše.

(sensa)

Related posts

Ostavi komentar