Zoran Terzić: Nijesmo izgubili bitku sa koronavirusom

Nijesmo izgubili bitku sa korona virusom, zdravstveni sistem odolijeva, kazao je medicinski direktor KCCG Zoran Terzić.

On je Jutarnjem programu Televizije Crne Gore dodao da KCCG ima i kapaciteta i ljekara i sestrinskog kadra koji je na raspolaganju tako da još uvijek odolijevaju ovoj situaciji.

Kao razlog velikog broja preminulih na dnevnom nivou navodi to što su virusi drugih geneza.

“To sve zabrinjava ali nije samo kodvid bio jedini uzročnik smrtnosti već i udružene bolesti, koje su kod većine pacijenata bile prisitne, tako da je Kovid bio samo pokretač ostalih negativnih mehanizama koji su doveli do smrtnog ishoda”, kazao je Terzić.

On je dodo da je svuda u okruženju i svijetu povećan broj pacijenta koji imaju nove simptome korona virusa i da je povećan broj smrtnosti.

U KCCG, kako je dodao, je oko 150 pacijenta a preko 500 u Crnoj Gori.

“Imamo još slobodnih kapaciteta za prijem pacijenata. U sklopu KCCG je oko 350 mjesta za respiratore. Nabavljamo još jednu pumpu za kiseonik, kako ne bi bilo problema sa njegovom distribucijom”, kazao je Terzić.

On je ustvrdio da u KCCG nema nestašice ljekova.

“Lijekove dobijamo preko firmi zaduženih za distribuciju lijekova. U posljednja tri mjeseca u KCCG nije falilo ljekova, maski, mantila ali ni ljekara”, kazao je Terzić i dodao da zdravstveni radnici jesu umorni ali, kako je kazao, i dalje su stanju da pruže adekvatnu medicinsku pomoć iako je dosta njih bilo inficirano kovidom.

Related posts

Ostavi komentar