17 godina od smrti jedne od najpopularnijih jugoslovenskih glumica

Sjećate li se mama Vuke iz serije Bolji život koja je osamdesetih godina bila nevjerovatno popularna? Ili tetka Doke u Zoni Zamfirovoj?

Te uloge igrala je Radmila Savićević, jedna od najpopularnijih jugoslovenskih glumica, žena koja je obilježila filmsku umjetnost na ovim prostorima.

f15b05_07e799ebbfd14ec48016d1195666f96d~mv2

Život velike glumice nije bio ni malo lak. Odrasla je bez oca koji je napustio njenu majku i braću da se sami snalaze.

„Moja majka bila je velika žena i sama je podigla troje dece. Imala je čudnu, strahovitu energiju, za nju nije postojalo nemoguće. I da nisam glumica, nikada ne bih mogla da sjedim kod kuće, morala bih nešto dinamično da radim i stvaram, da ne bude: Jao, nemam. Ja sam od tih žena – rekla je Savićevićeva u jednom od malobrojnih intervjua koje je dala.

Bila je vrijedan đak i željela je da upiše gimnaziju, ali nije imala za to novca pa je završila Žensku zanatsku školu.

Recitovanje i glumu voljela je od najranijeg detinjstva. Prvu ulogu, baba Sare imala je još u osnovnoj školi.

Za vrijeme Drugog svjetskog rata, Rada je učestvovala u dobrotvornim priredbama za zarobljenike u njemačkim logorima. Dok se ratom razorena zemlja obnavljala, Radmila je učestvovala u radnim akcijama u Vojvodini, gdje je organizovala i predvodila omladinsku grupu koja je krajem 1954. godine kruševačkoj publici podarila drugu poslijeratnu predstavu Misija mister Perkinsa u zemlji boljševika.

Ukupno 25 godina vukla sam, radila, stvarala i došla kao gotova glumica u Beograd, a potom sve zaboravila i krenula ispočetka – rekla je Radmila 1993. u intervjuu za TV Novosti.

Član Beogradskog dramskog pozorišta postala je 1970. odakle je 1986. otišla u penziju sa ukupnim radnim stažom od četrdeset godina, ali njena profesionalna karijera time nije okončana. Doživjela je i zlatni jubilej – pola vijeka rada na sceni. Osim u matičnom pozorištu, igrala je u Jugoslovenskom dramskom, u Sumnjivom licu u režiji Nikole Simića, a u Ateljeu 212 u predstavi Čudo u Šarganu, u režiji Mire Trailović, tumačila je lik Ikonije kao alternacija Miri Banjac.

Muža Božidara je upoznala na Korzou u Kruševcu i mnogo su se voljeli. Zahvaljujući njenoj posvećenosti on je doživio lijepe godine uprkos tome što se još dok je bio mlad razbolio.  Radio je kao zubni tehničar, ali pod Radmilinim uticajem je otišao u glumu i postao  umjetnik za primjer.

Dobitnica mnogih priznanja Radmila Savićević  umrla u novembru 2001. godine, a njen suprug u januaru 2003.

Izvor: Magazin 52/Foto: Youtube printscreen/Srpski Legat / Serbian Legacy

 

Slični članci

Ostavi komentar