7 jasnih znakova da vam je dijete razmaženo!

7  jasnih znakova da vam je dijete razmaženo!

Stručnjaci su izdvojili sedam jasnih znakova uz pomoć kojih možete da prepoznate da li je vaše dijete razmaženo i da radite na tome da tako ne bude.

1. Ne podnosi riječ “ne”

Iako malo ljudi voli da čuje riječ “ne”, ako vaše dijete jednostavno ne podnosi da mu se protivriječi, to je siguran znak da je razmaženo.

“Najbolja mjera za utvrđivanje da li je dijete razmaženo ili ne jeste koliko se dobro nosi sa uskraćivanjem pristupa nečemu što želi”, kaže terapeutkinja Džesika Lejčvejz, izvršna direktorka “Houp edukejšn servisis”.

Međutim, Lejčvejz kaže da će se, ako nastavite da na tome radite, stvari možda promijeniti.

“Tolerisati riječ ne je poput stvaranja mišića”, objašnjava ona i dodaje: “Što je djeca češće čuju, to je bolje prihvataju.”

2. Ne krije prezir prema poklonima koje ne želi

Dok većina djece zna da pokaže svoje poštovanje čak i kad im se ne sviđa poklon, “razmažena djeca imaju tendenciju da budu ljuta ili uopšte ne reaguju”, kaže licencirana bračna i porodična terapeutkinja Nikol Arzt, koja radi u savjetodavnom odboru za “Femili entuzijast”.

.

3. Odbija da poštuje pravila

Dok sva djeca povremeno krše pravila, razmažena djeca često ne vjeruju da se pravila uopšte odnose na njih.

4. Odbija da učestvuje u kućnim poslovima

“Roditelji bi djecu trebali da nauče da obavljaju korisne zadatke”, kaže Vitli, koja napominje da postoje i kućni poslovi primjereni za djecu različitog uzrasta.

“Na primjer, zahtijevanje od petogodišnjaka da pospremi igračke je odgovorno roditeljstvo”, istakla je ona.

5. Ne zna da kaže “hvala”

Podučavanje ljubaznosti je proces. Odnosno, ako vaše dijete neće da izrazi zahvalnost ni kad se to od njega zatraži, to je dobar pokazatelj da je razmaženo.

6. Nikada ništa ne želi da podijeli

Dijeljenje može da bude teško u bilo kom uzrastu, ali ono je nužno. Međutim, ako je dječja nespremnost za dijeljenje doslijedno ponašanje, to je vjerovatno zbog roditeljske popustljivosti.

“Iako je normalno da djeca u određenom uzrastu budu egocentrična i imaju poteškoća u dijeljenju stvari koje su im vrlo važne, vaše dijete bi trebalo da bude sposobno da pokaže velikodušnost”, kaže terapeutkinja Virdžinija Vilijamson.

7. Ne pokazuje empatiju

Ako vaše dijete ne pokazuje empatiju prema drugima, bilo da odbija da napravi čestitku za člana porodice koji je u bolnici ili se ponaša kao da ono što se događa u svijetu ne utiče na njega, to bi trebalo da bude razlog za zabrinutost.

“Djeca bilo kog uzrasta mogu i treba da čine male gestove empatije”, kaže Vilijamson.

Nesposobnost ili nespremnost za to obično ukazuje na dijete koje je razmaženo.

Zena.blic

Slični članci

Ostavi komentar