Antibiotike nikako ne treba piti sa mlijekom, ali ni sa kafom

Antibiotici su jedno od najvažnijih medicinskih dostignuća 20. vijeka. Njima se liječe bakterijske infekcije pa su i među najčešće prepisivanim lijekovima. Međutim, poznato je da bakterije mogu postati otporne na antibiotike, a to se događa ako ih uzimate kad ne treba, ako je doza prevelika ili ako je terapija preduga.

Pored toga, interakcija antibiotika i nekih namirnica može imati neželjene posljedice.

Alkohol

Alkohol ne bi trebalo piti ni s jednim lijekom jer interakcija može biti opasna, upozorava dr. Thomas Loescher, specijalista za zarazne i tropske bolesti i član Saveza njemačkih internista.

Alkohol može da poveća ili smanji učinak ljekova, a ljekovi mogu da pojačaju dejstvo alkohola. Antibiotici nijesu izuzetak.

Mlijeko

Mlijeko i ostali mlječni proizvodi remete metabolizam ljekova, uglavnom zbog prisutnosti kalcijuma.

“Kalcijum poništava dejstvo mnogih ljekova, posebno antibiotika”, tvrdi Ursula Sellerberg, iz njemačke komore fermaceuta, prenosi Hina.

“Neki antibakterijski agensi vezuju se s kalcijumom u crijevima i stvaraju složene molekule koji su toliko stabilni da se kroz crijevni zid ne mogu probiti u krvotok”, objasnila je.

Rezultat toga je da se lijekovi ne metabolišu i njihov aktivni sastojak biva izlučen bez ikakvog dejstva. Pojava je najčešća pri uzimanju tetraciklina i fluorokinolona. Sellerberg savjetuje da se mliječni proizvodi izbjegavaju dva sata prije i poslije uzimanja antibiotika.

Mineralna voda

Mineralna voda, bila gazirana ili ne, sadrži puno minerala poput kalcijuma, gvožđa i magnezijum.

Kao i u slučaju kalcijuma u mlijeku, minerali se mogu vezati uz aktivne sastojke antibiotika i pretvoriti ih u nedjelotvorne.

Zato i mineralnu vodu treba izbjegavati dva sata prije i poslije antibiotika. “Uvijek je sigurnija opcija popiti lijek s čašom vode iz slavine”, rekla je Sellerberg.

Voćni sok

Voćne sokove treba izbjegavati prije uzimanja antibiotika.

“Oni sadrže određene inhibitore enzima koji mogu poremetiti metabolizam nekih ljekova u crijevima i jetri”, objasnila je stručnjakinja.

Kafa

Učinak stimulativnih napitaka poput kafe, crnog i zelenog čaja, coca cole ili energetskih napitaka može biti pojačan upotrebom antibiotika, što bi moglo rezultirati ubrzanim radom srca i poteškoćama u spavanju.

I konačno, koje je najbolje vrijeme za upotrebu antibiotika, prije, tokom ili poslije jela?

Nema opšteg pravila, kaže Sellerberg. Neke, poput ampicilina treba uzimati sat vremena prije jela, a druge, poput cefuroksima nakon obilnijeg jela. Najbolji odgovor na pitanje kada koristiti antibiotik mogu dati ljekar ili farmaceut, zaključila je.

Related posts

Ostavi komentar