Danas je svjetski Dan majki, a sada je Marijana Zlopaša objavila fotku svoje majke i znamo na koga je lijepa

Danas je svjetski Dan majki, pa su mnoge ličnosti objavljivale fotografiju sa svojim mama na društvenoj mreži Instagram.

Među njima i Marijana Zlopaša koja je pokazala kako izgleda njena majka i tako oduševila veliki broj njenoh pratilaca.

Ono što se može primijetiti da je Marijana od nje naslijedila ljepotu i blistav osmijeh.

View this post on Instagram

Happy Mother's Day ❤️

A post shared by Marijana Zlopasa (@marijanazlopasa) on

Ovaj praznik osnovala je Ana Džarvis, koja je svake nedjelje u crkvi držala nastavu mališanima. U istoj crkvi je Dan majki 1908. proslavljen prvi put, a Džarvisova je, budući da je bila spriječena da prisustvuje proslavi, poslala prisutnima pet stotina bijelih karanfila jer ih je njena majka naročito voljela. Ona je kasnije pisala hiljade pisama američkim zvaničnicima kako bi se druga nedjelja maja proglasila Danom majki i to joj je pošlo za rukom. Ipak, kada je primijetila da je ovaj važan praznik izuzetno komercijalizovan, Ana Džarvis je postala strastveni borac protiv Dana majki.

U zapadnim zemljama se Majčin dan najčešće slavi u maju, dok se u nekadašnjim komunističkim državama, uključujući i zemlje bivše SFRJ, kao Dan majki slavio Međunarodni dan žena, tj. Osmi mart, a taj običaj je opstao do danas. Bez obzira na datum proslavljanja, uglavnom se obilježava u proljeće – baš kao i Dan očeva i Dan braće i sestara. Tu su, takođe, i Materice, hrišćanski praznik majki koji se slavi dvije nedjelje prije Božića.

M.N.

Ostavi komentar