Kako odabrari pravi tepih

Kako odabrari pravi tepih
Svakom domu toplinu daju pomno odabrani detalji koji određuju stil i ličnost vlasnika. Tepisi su jedan od njih. Bilo da služe kao dizajnerski detalj koji podiže izgled prostoru, kao mekani sag koji amortizuje korake ili kao bambusni ‘ležaj’ koji evocira na ljeto i odmor, pri odabiru tepiha morate imati nekoliko stvari na umu.

Otkrivamo vam pet pravila koja će vam olakšati kupnju idealnog tepiha.

1. Pazite na veličinu 

O veličini tepiha nikako nemojte odlučivati u prodavnici i ne dozvolite da zbog ljepote i dizajna kupite prevelik ili premalen tepih. Izmjerite veličinu prostora koji želite pokriti tepihom i nemojte kupovati nešto što vam ne odgovara i nadati se da ćete već smisliti neko rješenje.

2. Imajte na umu koliko je frekventna soba za koju ga birate i dobro razmislite o materijalu

Izbor materijala je veliki pa prije odlaska u prodavnicu svakako dobro razmislite koji materijal najbolje odgovara vašem stilu života i navikama porodice. Tepisi mogu biti tradicionalni od vune ili pamuka, ali i od bambusa, lana, jute.

Tepisi od jute i sisala otporniji su kao i sintetički tepisi koji su jeftiniji i ne upijaju nečistoće. Sintetički tepisi dobar su odabir za ljubitelje ljubimaca, ali i za one koji žele jednostavno održavanje tepiha. Tepisi od vune i pamuka daće toplotu prostoru, ali budite oprezni jer lakše upijaju nečistoće, pa razmislite koju prostoriju u stanu želite opremiti njima.

3. Razmislite što želite postići tepihom

Ukoliko tepihom ujedno želite i amortizovati buku najbolji izbor su vuneni tepisi koji su ugodni i mekani i najbolje prigušuju korake. Svakoj prostoriji daju toplinu, a mogu se dobro uklopiti u moderno i tradicionalno namještenoj prostoriji. Ukoliko tepisi služe dekoraciji, dajte mašti na volju, pa nakon što uredite sobu i dodate detalje dobro razmislite koji uzorak, stil i materijal bi se najbolje uklopio u stil stana. Tepisi od bambusa, jute ili sisala prostoru će dati ‘morski ugođaj’ i evocirati na romantične kuće na plaži.

4. Ne isključujte određena mjesta u kući od topline tepiha

Hodnik kao ulaz u dom mnogi smatraju mjestom na kojem tepisi nisu dobrodošli upravo zbog direktnog ulaska izvana i potencijalno teškog održavanja. Međutim, uska staza na ulazu u dom može ga itekako utopliti i dati mu novi šarm. Kako bi pak gostima dali do znanja da ulaze u dom ‘ bez cipela’ na vidljivo mjesto stavite malu klupicu i kućne papuče.

5. Pazite na sklad cijene i kvaliteta

Tepih ćete kupovati zavisno od kućnog budžeta i namjene prostora, kao i od toga da li ga kupujete za vikendicu, svoj ili podstanarski stan. Ukoliko ga kupujete i želite da što dulje traje te ga ne planirate mijenjati s dolaskom novih trendova uređenja morate biti spremni izdvojiti i više novaca. Svakako pitajte za sezonske popuste ili rasprodaje i strpite se kako biste po najpovoljnijoj cijeni dobili svoj tepih iz snova.

Slični članci

Ostavi komentar