Kako priče za laku noć zaista utiču na djecu

Djeca upijaju sve oko sebe dok su mala, pa je dobra ideja da to iskoristite i naučite ih nekim sjajnim navikama, poput čitanja. Bez obzira na godine, priče za laku noć će kod vašeg djeteta podstaći razvoj mozga, ojačati vašu vezu i pomoći mu da stekne važne vještine koje će mu služiti cijelog života.

Dijete će se naučiti strpljenju

Biti strpljiv je vrijedna vještina u životu koja mnogima nedostaje. Srećom, tome se djeca mogu naučiti od najranijeg uzrasta, jer slušanje priča koje im čitate mališane čini strpljivijim. Razvijanje strpljenja ujedno čini vaše dijete boljim u aktivnom slušanju. Tako će ono u budućnosti biti dobar slušalac uz kog će se drugi osjetiti cijenjeno, piše zadovoljna.rs.

Obogatiće svoj rječnik

Brojne studije su pokazale da su vrlo mala djeca kojima su roditelji čitali priče mogla da razumiju kasnije više riječi od beba kojima nisu čitali. Rezultati jednog istraživanja su pokazali da se receptivni rječnik djece povećao za 40 odsto, dok je brojka u grupi kojoj se nije čitalo bila 16 odsto.

Razvijaće maštu

Čitanje podstiče našu maštu, tako da je razumljivo što razvija maštu i kod mališana. Što više čitamo svojoj djeci, to im postaje lakše da zamisle te riječi i priče koje čuju. Taj stalni trening mozga poboljšava sposobnost djeteta da zamišlja i bude kreativnije i otvorenije za nove ideje.

Učiće šta je empatija

Pokazalo se da empatija i čitanje idu zajedno. Kada djeci roditelji čitaju ili kad ona malo starija sama čitaju priče, imaju priliku da vide i dožive tu priču iz ugla lika. Na taj način mogu da razumiju šta se dešava sa junacima, da osjete njihova iskustva i razumiju njihova osjećanja, piše Bright Side.

Bolje će komunicirati sa drugima

Čitanje poboljšava sposobnost djeteta da se angažuje i komunicira. Pritom, dešava se da djeca često prekidaju roditelje s raznim pitanjima dok im čitaju, ali to je zapravo veoma dobra stvar. Pokušajte da odgovorite na sva djetetova pitanja, a možete i da ono što se dešava u priči povežete sa nečim što vam se desilo. Pomozite djetetu da se i ono uključi, tako što ćete ga pitati kako se neki lik osjeća ili šta bi sljedeće moglo da se dogodi.

Više će obraćati pažnju

Djeca, posebno mala, teško zadržavaju pažnju, pa će ih priče za laku noć naučiti koncentraciji i sposobnosti pažnje. Da bi saslušali priču i razumjeli je, potrebno je da budu mirni, te rezultat mogu biti rjeđi izlivi bijesa, ako ih, recimo, dijete ima. Pritom, ako djetetu redovno čitate, vrlo je moguće da će bolje pamtiti, a to će mu biti od velike koristi u školi i kasnije u životu.

Razviće ljubav prema čitanju

Ako djeci počnete da čitate još dok su mala, ona će razviti strast prema knjigama i čitanju. A to znači da će ih i kasnije voljeti, možda i više od video-igrica i TV-a, što je svakako plus.

(zadovoljna.rs)

Related posts

Ostavi komentar