Kristina Mihailović: Imamo najgoru politiku podrške roditeljima

Crna Gora je zemlja sa najgorom politikom podrške roditeljima u regionu, a da ne govorimo šire, jer je i nemamo, ocijenila je u razgovoru za Dan Kristina Mihailović, predsjednica Udruženja “Roditelji”.

U toj organizaciji podržavaju ideju da se vrati dječji dodatak, jer smatraju da porodice u Crnoj Gori nemaju dovoljno podrške ni u kom, a posebno ne u finansijskom smislu.

“Važno je napraviti dobru procjenu i računicu, kao i analizu modela koji bi se odobravao u ovom trenutku. Da li dati dodatak svoj djeci ili onoj kojoj je najpotrebniji, da li da iznosi budu jednaki ili da za određene kategorije budu veći (djeca sa invaliditetom, iz jednoroditeljskih porodica), da li da zavisi od uzrasta djeteta. Kod nas je dodatan problem to što još, ni poslije bezbroj najava, nemamo socijalne kartone, a imamo visok stepen sive ekonomije, što otežava donošenje pravednog sistema koji bi se zasnivao na realnim potrebama porodica. Zato se možda čini da je dječiji dodatak za sve jedini mogući model sada. A da li imamo novca za to u ovom trenutku, moralo bi da se procijeni. Vjerujemo da imamo i da se određene preraspodjele mogu napraviti, iako smo svjesni da je u pitanju više desetina miliona eura”, istakla je Mihailović.

Ona navodi da bi trebalo uvesti i određene vidove finansijske podrške porodicama poput dodatka pred početak školske godine, besplatnih udžbenike za osnovce, da se dbdatno pomognu oni koji su rizične grupe i da porodice sa više djece imaju dodatnu pomoć, a ne manju, na primjer dječiji dodatak sada je samo za troje djece u porodici, bez obzira na ukupan broj.

“Već smo ponovili inicijativu za besplatne udžbenike prema Vladi. Za dječje dodatke bi prvo trebalo uraditi analizu. Tražićemo i sa novim premijerom sastanak da bismo mu predložili prioritete u oblasti podrške porodici, pa da dogovorimo zajedničke ciljeve”, istakla je Mihailović.

Na pitanje koji su to prioriteti podrške porodici posebno u doba pojave virusa korona, Mihailović kaže da ako pričamo o problemima koje je izazvao način učenja, onda su tu uređaji i pristup internetu, koje nema mogućnost da obezbijedi znatan dio roditelja, zatim finansijski problemi samohranih roditelja koji ne uspijevaju da obezbijede alimentaciju ni u normalnim uslovima, a kamoli sada.

“Uz to su dodatno ugroženi jer ostaju bez posla i zavise od posla kakav god da je, zatim oni u ekstremnom siromaštvu, podrška u osnovnim životnim namirnicama za najugroženije, za sve besplatni udžbenici”, kaže Mihailović.

Mihailović ističe da o roditelju država nije brinula.

“Roditeljima se niko nije bavio. Nijednim aspektom njihovog života. Stanje se minimalno promijenilo prethodnih godina, ali su to baš mali pomaci. I radilo se stihijski. Suština je da smo mi zemlja sa najgorom politikom podrške roditeljima u regionu”, navodi Mihailović.

Ona smatra da smo svi mi zajedno krivi što smo tu gdje jesmo.

“Evo i sad da krenemo da o ovome diskutujemo, biće dovoljno onih koji će reći: A što fali roditeljima, kao da bi im gdje drugo bilo bolje. Mi nažalost nijesmo svjesni da se neka osnovna prava koja se nama čine nevjerovatno velikim podrazumijevaju u mnogim zemljama”, zaključuje Mihailović.

Nema dovoljno škola i vrtića

Mihailović ističe da Crna Gora nema dovoljno škola i vrtića, kao ni da zdravstvena zaštita djece nije adekvatna.

“U Podgorici i nekim primorskim opštinama nemamo ni približno dovoljan broj ustanova. O čemu dalje da pričamo kad škola i vrtića nemamo. Evo sada vidimo koliki je problem to što nemamo dovoljno škola i koliko nije normalno da imaju preko hiljadu i po đaka, a kapaciteti su im duplo manji. Što se tiče zdravstvene zaštite, tu bi se imalo štošta reći. Dovoljno je da znamo da nemamo u svim opštinama pedijatre, da samo u jednom gradu u zemlji imamo dežurnu pedijatrijsku službu”, navela je Mihailović.

Related posts

Ostavi komentar