Kuća je postala pakao: “Psihološka šteta biće veća od ekonomske”

Psihološka šteta biće jednaka ili čak veća od ekonomske štete, upozorava psihijatar. Italijanski stručnjak Paolo Krepe smatra da se epidemija koronavirusa sada pretvara u psihološku.

“Spasiće se oni koji razmišljaju, koji prave planove. Pošto se ne možete kretati, barem pomjerite mozak”, preporučio je psihijatar.

Krepe smatra da niko ne može realno da kaže šta će se dogoditi poslije epidemije, kada i kako će se Italijani koji ne vide svijetlo mjesec i po dana od početka epidemije, vratiti rutinskom, normalnom životu.

“Čini mi se jasno da postoje znakovi uzajamne nestrpljivosti dijela stanovništva. Roditelji protiv djece. Djeca protiv roditelja. To je klima italijanskih porodica. Slažem se sa filozofom koji je presudio da je kuća postala pakao”, smatra psihijatar.

Krepe objašnjava da do danas nismo poznavali svoj dom, da, kupili smo ga, ali ga nismo živjeli.

“Prije koronavirusa porodicu su činili ljudi koji su ustajali i odlazili u kancelarije, u kompaniju. Djeca su morala da slijede kruti plan puta: škola, nastava muzike, sport, druženje u kući. Sada prolazimo masovno eksperimentisanje, čitave porodice su među četiri kućna zida, bez ikakvog sigurnosnog ventila”, kaže on.

Prema njegovim riječima, frustracija boravka u kući već se pretvara u bes, a ljutnja ima mnoga lica.

“Ne mislim da će biti masakra u italijanskim porodicama. Ali sadašnje stanje je velika patnja za porodice koje se nađu opterećene djecom, parove koji nisu navikli da 24 sata budu zajedno”, smatra Krepe.

b92

Slični članci

Ostavi komentar