Osvježite vašu trpezariju lako i brzo

Osvježite vašu trpezariju lako i brzo

Mjesto okupljanja porodice i prijatelja-trpezarija često je zapostavljena prilikom uređenja enterijera.

Krajem ljeta ona postaje važnija jer se sa terasa i otvorenih prostora povlačimo u stanove, pa evo nekoliko načina da osvježite trpezariju, i učinite je primamljivijom za boravak.

Cvjetne zavjese, tapete sa motivima džungle, namještaj od ratana, stolice sa animal printom,  biljke – samo su neki od detalja kojima možete osvježiti prostor.

Ako je trpezarija dio otvorenog koncepta, važno je da vizuelno bude odvojena od kuhinje i dnevne sobe. Za to mogu da posluže upečatljiv tepih, komoda i vitrina.

Nigdje tapete sa cvjetnim motivima ne “legnu” tako kao u trpezariji. Lijepo se uklapaju uz ogledalo iz antikvarnice. I uopšte, ogledalo u trpezariji odaje utisak glamura, luksuza i prefinjenosti. Efektni, upečatljivi lusteri nikad neće izaći iz mode, ali umjesto tradicionalnog lustera, možete ih okačiti nekoliko.

 

Izložite omiljeno posuđe u vitrini sa staklenim vratima ili još bolje, na policama (ali imajte u vidu da ćete u ovom slučaju morati više da čistite). Odlično će izgledati ako složite posuđe po bojama, na primjer na jednu policu plavo, a na drugu crno.

Ne zaboravite na “peti zid”, plafon – oslikajte ga cvijećem ili geometrijskim motivima, tako će trpezarija dobiti “kraljevski” izgled.

Budite hrabri i kreativni, pošto u trpezariji ne provodite toliko vremena koliko u dnevnoj sobi, slobodno se poigrajte jarkim bojama, živopisnim šarama. Za hrabre je i crno-bijela trpezarija, kao i ona sa velikim kontrastima. Ko se, ipak, drži neutralnih tonova, može da “obuče” stolice u cvijeće ili neke druge motive.

Na zidove, ako nemate umjetnička djela, možete staviti fotografije ili uramljen poster omiljenog filma. Ljubitelji vina mogu da naprave police na kojima će izložiti flaše. Oni kojima je ipak draži čaj treba da investiraju u zanimljiv čajnik koji mogu da pronađu u antikvarnicama ili na buvljim pijacama.

Okrugli sto za specijalne prilike možete obući u svečanu “haljinu” tako što ćete staviti jedan stolnjak da ide do poda, a preko još jedan, kontrastni. Ranije je drvo moralo da bude u tonu, više ne, slobodno kombinujte sto od tamnijeg drveta sa stolicama od svjetlijeg ili čak sa plastičnim.

Dok su ranije stolice morale da budu u kompletu, sada to nije neophodno. Slobodno birajte različite boje, pa i formu, ali gledajte da ih nešto ipak veže. Ako vam je dosadila klasika, umjesto stolica stavite klupu i kombinujte je sa foteljom.

Savjet plus: Razmislite o svojim potrebama, pa ako ne provodite mnogo vremena u trpezariji, nemojte kupovati set od šest stolica sa velikim stolom, biće dovoljne dvije stolice i stočić koji mogu djelovati veoma šarmantno i donijeti dašak Pariza u vaš stan.

(večernje novosti)

Slični članci

Ostavi komentar