Otkrivena nova vrsta depresije: Evo kako je prepoznati

Naučnici na univerzitetu Stenford otkrili su novu podvrstu depresije koja bi mogla biti prisutna kod preko 25 odsto pacijenata s kliničkom depresijom.

Kako donosi Science Alert, ono što ovu vrstu depresije čini jedinstvenom je činjenica da je karakterišu kognitivni poremećaji, odnosno problemi u koncentraciji, pamćenju i samokontroli. Isto tako, ove simptome često ne ublažavaju antidepresivi kao što je to slučaj kod klasične depresije.

Novootkrivenu vrstu depresije naučnici su nazvali kognitivnom podvrstom.

U kliničkom testiranju učestvovalo je više od 700 odraslih, a istraživači su otkrili da 27 odsto oboljelih od kliničke depresije pokazuje mnogo lošije rezultate kada je riječ o obavljanju kognitivnih zadataka. Oboljeli su takođe lošije reagovali na klasične terapije ljekovima.

Autori studije tvrde da rezultati ukazuju na to kako preko 5,7 miliona pacijenata trenutno pati od upravo ove vrste depresije.

“Ova studija veoma je važna jer psihijatri sada imaju nove alate koji im mogu pomoći u određivanju terapije kod ljudi s depresijom”, kaže dr Lora Hak, jedna od glavnih autora spomenute studije.

Kako objašnjava, većinom se dosad radilo o opservacijama i prijavljivanju sopstvenih iskustava, dok je skeniranje mozga, nešto čime su se koristili pri ovoj studiji, tokom obavljanja kognitivnih zadataka novi alat koji već sada pokazuje odlične rezultate.

(index)

Related posts

Ostavi komentar