Ovo je čarobni eliksiri mladosti

Stručnjaci ne prestaju da naglašavaju kako upravo serumi za lice spadaju u najvažnije proizvode anti-age njege. U moru kozmetičkih preparata, žene  često zbuni razlika između hidratantnih krema i seruma za lice, ili čak njihova primjena: da li da koriste samo jedno ili oboje. Zbog hemijskog sastava, hidratantne kreme imaju duge molekule koje prodiru samo u gornji sloj kože te je tako hidratizuju i održavaju vlažnost. Serum ima kraće molekule i prodire u dublje slojeve epiderma.

Šta je serum?

Serum je koncentrat aktivnih sastojaka koji se direktno nanosi na lice i vrat. Zavisno od potrebe i problema kože, postoje serumi sa antioksidansima, anti-age serumi, hidratantni, s vitaminom C. Mogu da se koriste u borbi za sprečavanje znakova starenja kože, kao što su fine linije i bore, ali i tamne mrlje. Upotrebljavaju se i u njezi protiv akni i sjaja lica, te kao dopuna redovne njege.

Kako se nanosi?

Ono što je potrebno za aktivno djelovanje seruma je dobro očišćena koža. Nanosi se na čistu kožu, blago vlažnu. Posebna preporuka je da bude dio večernje rutine prije odlaska na spavanje, jer koža tad ima najveću moć apsorpcije, a serum najbolje djelovanje. Za potpun efekat dovoljno je nanijeti samo nekoliko kapi seruma – nikako ne pretjerujete, jer sadrže veliku koncentraciju aktivnih sastojaka. Ukoliko imate potrebu da nanesete dodatnu hidratantnu kremu, onda je najbolje nanijeti prvo serum, te nakon nekoliko minuta kremu. Na taj način oboje će najbolje djelovati.

Kada koristiti?

Anti-age serumi mogu početi da se upotrebljavaju poslije 25. godine. Najbolje se prethodno konsultovati s kozmetičkim dermatologom kako biste koristili odgovarajući za vašu kožu. Zavisno od starosne dobi, ali i tipa kože, potrebe su različite.

Posebne preporuke

Stručnjaci savjetuju da serume držite dalje od direktnog sunčevog svjetla, tako da aktivni sastojci poput vitamina C ne budu deaktivirani. Serumi takođe obiluju aktivnim antioksidansima, poput vitamina E i retinola koji popravljaju oštećene ćelije kože te alfa-hidroksi kiseline koje uklanjaju izumrle ćelije kože. Važni sastojci seruma protiv starenja su i peptidi – oni eliminišu nečistoće koje se nalaze duboko u ćelijama te koži daju sjaj. Vrlo popularan sastojak u serumima je i hijaluronska kiselina – posebna vrsta šećera koji prirodno postoji u koži i zadržava vodu, ali s godinama je ima sve manje pa je koža “žednija”, više suva i ubrzano stari. Hijaluronsku kiselinu najlakše je nadoknaditi upravo korištenjem seruma.

Related posts

Ostavi komentar