Pinđur za početnike

Pinđur za početnike
Pinđur je vrsta začinjene salate ili namaza popularna u kuhinjama balkanskih naroda. Sličan je ajvaru, ali se sastojci sjeckaju, ne melju. Sprema se od pečenih paprika, pečenog paradajza i pečenog patlidžana tako što se drvenim tučkom dobro izlupa, zatim pomiješa, zalije uljem i posoli. Pinđur se najčešće sprema u Makedoniji, pred vama je recept sa malim količinama sastojaka i uz nešto jednostavniji postupak koji možete isprobati i ako nemate u planu pravljenje ‘ozbiljne’ zimnice.

Sastojci:

5-6 paprika

1 plavi patlidžan

2 paradajza

nekoliko čenova bijelog luka

po želji ljuta papričica

so

ulje

Priprema:

Svo povrće očistiti i isjeckati, pa staviti da se prži. Tokom prženja, kad omekša izgnječiti u šerpi. Staviti na laganu vatru da se kuva, pred kraj kuvanja dodati bijeli luk i so.

Slični članci

Ostavi komentar