Prvo jaje obavezno ofarbajte u crveno! Šta je čuvarkuća i šta radimo sa onom od prošle godine

Prvo jaje obavezno ofarbajte u crveno! Šta je čuvarkuća i šta radimo sa onom od prošle godine

Danas je Veliki petak, dan koji se još naziva i “petak stradanja”, a podrazumijeva najstroži post. Na ovaj dan farbamo uskršnja jaja i pripremamo ih za nedjelju.

Postoji mnoštvo tehnika farbanja jaja, i svaka domaćica bira sebi najljepšu, ali ono što je u većini domova neizbježno jeste bojenje barem jednog jajeta u crvenu boju. Kako je boja Uskrsa crvena, simbolizuje nevino prolivenu Isusovu krv, običaj je da se prvo jaje farba crvenom bojom. Ovo jaje se naziva “čuvarkuća”, čuva se cijele godine i kako mu samo ime kaže, čuva kuću i ukućane.

 Za čuvarkuću se vjeruje da tjera zle sile i demone od kuće i ukućana, odnosno čuva ih od svih loših stvari i nesreće – otuda potiče i sam naziv.

U nekim krajevima, čuvarkuća se čuva sve do sljedeće godine, tačnije dok se ne ofarba novo jaje, kako bi cijele godine čuvala kuću i ukućane. Kada se ofarba novi čuvar, stari se baci u rijeku, da odnese sva zla i nesreće koje su pale na njega, umjesto na kuću koju je sačuvao.

Kada osvane uskršnje jutro, ukućani se prvo omrse jajima. Tri dana, koliko Uskrs traje, rođaci, prijatelji i komšije daruju se ofarbanim jajima, u posjetu se ne ide bez usršnjih jaja, niti će se desiti da vam tih dana neko dođe u posjetu, a da vam nije donio jaja.

Slični članci

Ostavi komentar