Raste broj zaraženih koronavirusom: Da li treba uvoditi restriktivnije mjere?

Raste broj zaraženih koronavirusom: Da li treba uvoditi restriktivnije mjere?

Crna Gora iz dana u dan bilježi rast broja novoinficiranih koronavirusom. Trenutno aktivnih slučajeva je 933, a prema riječima epidemiologa i narednih dana očekuje se da broj zaraženih virusom COVID 19 raste. Izjava direktora Instituta za javno zdravlje Bobana Mugoše da zabrinjava to što je preko 20 odsto od 2000 uzoraka koji su poslati na obradu u Njemačku pozitivno na koronavirus dodatno zabrinjava, i potvrđuje ozbiljnost situacije. Crna Gora je nedavno jednok od najvećih laboratorija u Njemačkoj poslala 2000 uzoraka na obradu kako bi se smanjilo čekanje rezultata. Mugoša ponavlja da je za sprječavanje širenja koronavirusa najjefikasnije poštovanje propisanih mjera – nošenje maski, održavanje fizičke distance, češće pranje ruku, izbjegavanje okupljanja…

I statistički podaci potvrđuju da epidemiološka situacija u Crnoj Gori zabrinjava. Od otkrivanja prvog slučaja obolijevanja od koronavirusa u Crnoj Gori registrovano je 1287 slučaja. Trenutno je oboljelih 933, hospitalizovanih 79, a pod nadzorom je 2563 osoba. Od početka juna ukupan broj registrovanih slučajeva je 963, sa 15 potvrđenih smrtnih ishoda i trenutno 15 oporavljenih. Inficirano je 652 osoba muškog pola i 512 ženskog.

Do sada je utvđeno da je iz kontakata koronavirusom zaraženo 606 osoba, ali i da za 332 slučaj nije poznat način inficiranja, objavljeno je na sajtu coronainfocg.me.

Prema starosnoj strukturi u Crnoj Gori je najviše oboljelih između 30 i 39 godina starosti čak 194. Inficirano je 167 osoba koji su u petoj deceniji, a 161 zaražena osoba je starosti između 20 i 29 godina. Od 50 do 59 godina starosti trenutno oboljelih je 114, od 10 do 19 godina 100, 99 inficiranih je u sedmoj deceniji života. Registrovano je i da je 60 zaraženih starosti između 70 i 79 godina starosti, a 24-oro iz starosne grupe od 80 do 89 godina.

Epidemiolozi su utvrdili u da je 58-oro djece mlađe od devet godina pozitivno na koronavirus. U Crnoj Gori trenutno nema inficiranih virusom COVID 19 starijih od 90 godina.

Nakon što su juče objavljeni ovi podaci na društvenim mrežama i komentarima na portalima mnogi građani su mišljenja da Nacionalno koordinaciono tijelo treba da pojača mjere u cilju suzbijanja širenja koronavirusa. Veliki broj je onih koji smatraju i da Podgoricu u kojoj je trenutno najviše zaraženih treba zatvoriti. Međutim, mnogi privatnici smatraju da bi ih nova obustava rada dovela do propasti.

Boban Mugoša je upozorio da se koronavirus širi kao požar i podsjetio da je doveo mnoge ekonomije gotovo do kolapsa.

“Pozivam sve, da bez izuzetka poštuju propisane mjere jer samo tako ćemo imati rezultat kakav želimo”, poručio je Mugoša.

Rast broja inficiranih od virusa COVID 19 bilježi se i u regionu, ali i širom svijeta. Mnoge države su ponovo uvele strože mjere.

Da li će Crna Gora uvoditi neke restriktivnije mjere u ovom trenutku nije poznato. Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti održaće danas sjednicu sa početkom u 17 časova.

(cdm)

Slični članci

Ostavi komentar